Lisa Magnusson

Beatrice Ask, kvinnor som säljer sex är inte skändade

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Jag vill skicka grälla kuvert till sexköparna, för jag tror att det värsta som kan hända en sexköpare är att någon i omgivningen skall få reda på vad de gjort – frun eller grannen”, sade Beatrice Ask på ett riksdagsseminarium om prostitution i slutet av förra veckan. ”Vi borde ha gredelina kuvert. Det skall vara tydligt: Du är misstänkt för att vara ute och köpt sex.”

Beatrice Ask är alltså Sveriges justitieminister. Ändå verkar hon hon inte fatta något så grundläggande som att alla skall ses som oskyldiga tills dess att motsatsen har bevisats, att staten inte kan sätta i system att försöka skämma ut dem som blott är misstänkta för att ha köpt sex.

I en intervju jag ser på TV4 Play gör hon sedan ont etter värre genom att försvara sitt första uttalande med att det viktigaste är att vi tänker på offren: ”De här unga tjejerna som får hela sitt liv förstört... när man har blivit utsatt för detta, och när man har kommit in i den här självdestruktiviteten som det ofta är att sälja sex för de här unga tjejerna, då skadas man för livet. Det är det som är problemet, det är det jag tycker att det är viktigt att fundera kring.” Det är så otroligt sunkigt att tala om sexköp i termer om "unga tjejer" som "får hela sitt liv förstört". Och det är väl klart att Beatrice Ask fattar att den typiska horan inte är en just byxmyndig, oskuldsfull småflicka, men det blir mer effektfullt att framställa henne så. Varför? Jo, för att lagen om sexköp ytterst handlar just om kvinnlig sexuell renhet.

Jag, själv en gång våldtagen, har tidigare skrivit om hur kontraproduktivt det är att utgå från att de som våldtagits ”skadas för livet”.
Nu stickar Beatrice Ask kvinnorna en ännu tajtare offerkofta genom att säga att även de som sexar frivilligt, mot betalning, är skändade. Den svenska justitieministern år 2010 förmedlar således följande: Kvinnor är inte människor, de är inte ens kroppar. De är fittor, bokstavligen. Det finns ett direkt samband mellan kvinnornas värde och deras underlivs oskuld. Samlag som icke sanktionerats av samhället, såsom våldtäkt eller betalsex, är smutsiga och förbrukar därför både underlivens oskuldsvärde samt de vidhängande kvinnorna; därefter är bådadera föralltid förstörda. (Även frivilligt utomäktenskapligt sex förbrukar ju oskuldsvärdet i någon mån: därav våldtäktsmålens envetna frågor om offrets tidigare sexliv, trots att det inte har ett skit med målet att göra. Vidlyftigt leverne gör den våldtagna smutsigare och mindre trovärdig: hur kan man skända någon som ingen oskuld har kvar?)

Entré den ständigt onyttiga idioten Thomas Bodström, före detta justitieminister. Han är alldeles förfärligt upprörd över att nuvarande justitieminister Beatrice Ask vill stigmatisera misstänkta sexbrottslingar medelst kulörta kuvert, och nu kräver han hennes omedelbara avgång.

”Vi kan inte ha en justitieminister som så uppenbart struntar i den mest grundläggande principen för rättssäkerhet: att man är oskyldig tills man är dömd.” Så säger han, Thomas Bodström. Hahaha.

Vi talar alltså om samme man som tillät maskerade CIA-agenter att på ytterst svaga misstankegrunder slita två egyptier ur sängen mitt i natten och föra dem ut ur Sverige för tortyr – ett rent justitiemord som fick stark kritik av både Amnesty och FN. Vi talar om samme man som är pappa till det datalagringsdirektiv som vill tvinga telefoni- och internetleverantörerna att lagra samtlig trafik så att staten kan övervaka och analysera den.

Denne man påtalar alltså att vi inte kan ha en justitieminister som ”uppenbart struntar i den mest grundläggande principen för rättssäkerhet: att man är oskyldig tills man är dömd”.

Och näe, det har han ju helt rätt i. Så vem skall vara justitieminister nu?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN