Debatt

Löjligt förslag, socialdemokraterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Magnus Andersson (C): Varför vill ni avskaffa rut men införa tut – tunnelbanenära tjänster?

I dag föreslår Carin Jämtin, Socialdemokraternas oppositionsråd i Stockholm, en butler i varje tunnelbana. Socialdemokraternas förslag innebär en mycket mörk framtid för alla oss som inte bor vid en tunnelbanestation.

Det är bra att även Socialdemokraterna börjar inse den situation som många stressade människor befinner sig i, man har ett behov av att få hjälp med vissa tjänster för att helt enkelt hinna med sitt liv. Att dessutom tjänstesektorn är en bransch som skulle kunna ha en enorm jobbtillväxt bara politiken formulerades för det är helt klart.

Det här blir dock bara löjligt. Vi vet sen länge att Socialdemokraterna vill avskaffa rut-avdraget, alltså det som ger vanliga familjer en möjlighet att få sina hem städade, sina fönster putsade, sina tvätthögar omhändertagna, sina matkassar hemburna och sina barn passade. Istället vill de att stockholmarna ska släpa sin tvätt på bussen till tunnelbanan för att där låta en butler springa ärenden åt dem. Helt utan att blinka är de beredda att ta bort möjligheten för människor i stor del av Stockholmsregionen och hela övriga Sverige att få hjälp med dessa tjänster.

I debatten om rut har vi hört otaliga Socialdemokrater kallat de som jobbar i den hushållsnära sektorn för pigor – men butlers i tunnelbanan verkar man inte ha det minsta problem med.

Under mandatperioden har sossarna attackerat Centerpartiet för att vi skulle ha "övergett landsbygden". Med rut-avdraget har dock familjer i alla landsändar haft möjlighet att få en lite lättare vardag. Sossarna verkar gå till val på att försvåra livet för landsortsbor. Med tanke på hur många unga som jobbar inom tjänstesektorn, i hela landet, kan man fråga sig hur deras förslag till fördubblad arbetsgivaravgift för unga och avskaffat rut-avdrag kan vara annat än ett dråpslag för hela tjänstesektorn och alla unga som jobbar där.

Det är bra att Socialdemokraterna vågat fundera över hur man underlättar människors vardag, men att göra om rut till tut – tunnelbanenära tjänster – stärker knappast deras trovärdighet när de vill diskutera hur vi får fler och växande företag som skapar jobb i Sverige.

Stockholmsregionen och hela Sverige vinner på att tjänstesektorn växer, där finns många små företag som anställer unga. Det är dessutom en sektor som många gånger underlättar livet för stressade människor. Att kunna ta ytterligare en lunch på restaurang, få hjälp med städning eller installation och felsökning av en dator är något som konkret underlättar människors vardag.

Jag och Centerpartiet har därför förslag som skapar jobb. Vi vill halvera tjänstemomsen, något som beräknas kunna skapa 15 000 nya jobb bara inom restaurangbranschen.

Gör man det samtidigt som man sänker arbetsgivaravgifter och utvidgar avdraget för hushållsnära tjänster till att också gälla exempelvis IT-tjänster så kan tjänstesektorn fortsätta växa. I Stockholms län, så väl som i övriga Sverige.

Magnus Andersson
Riksdagskandidat (C) Stockholms län
Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik