Schyman & Schlaug demokratins stöttepelare – inte snikna snyltare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Aftonbladets reportage om politiker som ”tar ut 88 miljoner i lyxpension” är en legitim form av journalism. Ändå – upplägget bidrar till bilden av politiker som snikna egoister utan ideal.

Har verkligen personer som Gudrun Schyman och Birger Schlaug ägnat sina liv år politik för att kunna avrunda det med ”lyxpension”?

Schyman och Schlaug.
Schyman och Schlaug.

Nej, sanningen är att de flesta politiker är hyfsat hederliga personer som brinner för att förbättra samhället. En del kanske också är intresserade av makt. En del tycker det är spännande att förekomma i massmedierna. En del får en kick av att få många kryss i personvalet. Men att någon bli politiker för att tjäna pengar – nej, har man kapacitet att bli riksdagsledamot har man också kapacitet att skaffa sig välbetalda jobb. Om man inte förstör sina karriärchanser genom att skaffa sig en partistämpel i pannan!

Men de söker ju inte jobb, heter det. De slår dank och lever på sina ”lyxpensioner”. Gör de? Kanske finns det sådana fall. Men Schyman och Schlaug slår inte dank. De är högaktiva i en verksamhet som utgör en grundval för demokratin – samhällsdebatten. Om de tar betalt för föredrag och annat får de lägre inkomstgaranti. Om de låter bli att ta betalt får de högre inkomstgaranti – men föreningar och klubbar och vanligt folk får större chans att lyssna på dem. I en stat som betalar miljarder till författare, konstnärer, teatrar och filmmakare – vad är det för fel om en del f d politiker får statligt arvode för att hålla igång samhällsdebatten?

Själv har jag haft inkomstgaranti knappt fyra år. Nu har jag ålderspension från riksdagen och EU-parlamentet. Min tid har jag ägnat jag åt att utan arvode vara ordförande i Palestinagrupperna och den gröna idéverkstaden Cogito. Utan inkomstgaranti och pension skulle jag tvingats ta ut arvode. Det skulle blivit mindre pengar till förtryckta palestinier och grön idéutveckling. Skulle världen blivit bättre på det sättet?

Några av fallen i reportaget luktar illa. Men Schyman och Schlaug?! Är de lyxpensionärer som snyltar på skattebetalarna? Nej, snarare demokratins underbetalda stöttepelare!

Per Gahrton

Publicerad: