Mejla

Elin Grelsson

”Det blir bättre” borde ha handlat om HBT-ungdomar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I söndags sändes första avsnittet av ”Det blir bättre”, TV 3:s samarbete med Rädda Barnen. I programserien får kända människor berätta om svåra barndomsupplevelser, med ett hoppingivande budskap om att det blir bättre. Samtidigt pågår kampanjen för att stötta unga som har det svårt, med samma uppmuntrande ord.

Kampanjen är dock varken Rädda Barnens påfund eller har svenskt ursprung. ”It get’s better” startade i USA, efter att flertalet amerikanska tonåringar på kort tid hade tagit livet av sig. Den gemensamma nämnaren bakom deras självmord var att de mobbats för sin sexuella läggning eller påstådda homosexualitet. Framförallt var det unga män, med könsöverskridande beteende, som blev böghatade så intensivt att de valde att ta sitt liv. Flertalet kända amerikaner, bland annat politikern Joel Burns, framträdde och berättade om sina känslor av utanförskap utifrån sin sexuella läggning. Det blir bättre, förklarade de för många av alla unga HBT-personer som lever i samma utsatta position i dag.
 

Men någonting har hänt med kampanjen i Rädda Barnens händer. För helt plötsligt handlar det inte längre bara om faktumet att självmordstankar är vanligare bland HBT-ungdomar än heterosexuella eller att ”bög” är ett av skolgårdarnas vanligaste glåpord. Det är inte längre fokus på alla de unga som växer upp med en värld som pressar in dem i snäva normer kring heterosexualitet och hur riktiga killar och tjejer är. Istället har Rädda Barnen fått det att handla om alla former av utsatthet och mobbing.

Det är naturligtvis viktigt att uppmärksamma alla former av svårigheter. Men för en gångs skull hade en relativt osynlig grupp av unga, som ofta mår mycket dåligt, fått en egen kampanj. I stället har Rädda Barnen på ett ohederligt sätt stulit ursprungskampanjen och satt sin egen prägel på det. Återigen skuffas HBT-ungdomar undan och osynliggörs. Denna gång av en organisation som säger sig stå på barnens sida.
 

De senaste veckorna har en reklamfilm väckt stor uppmärksamhet i USA. I filmen, som visar en mamma och en son, bär pojken nagellack på tårna. Flertalet stora tv-kanaler har hånat och äcklats över det och reaktionerna har överlag varit starka. Att en liten pojke inte kan ha målade tånaglar borde vara tillräckligt för att se att en kampanj för de unga, som inte passar in i mallarna kring hur killar och tjejer förväntas vara, verkligen behövs.

Rädda barnen försvarar sig med att man inte vill vara exkluderande. Det visar hur fullständigt ignoranta och ängsliga de är. Det som sker när de nu lägger heteronormsvantarna på ”It get’s better”-kampanjen är att de exkluderar och osynliggör de unga som för en gångs skull skulle få stå i fokus. RFSL Ungdom har nu skapat en motkampanj med det ursprungliga syftet. På detblirbattre.se läggs just nu filmer upp från äldre HBT-personer som berättar om sin ungdom och hur det faktiskt blir bättre. Stäng av tv:n, vägra skänka pengar till Rädda Barnen och surfa in där istället.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN