Debatt

Varför ska folk rösta?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

EU-valet närmar sig med stormsteg och sällan har väl ointresset varit så stort som nu. Det är bara politiker som diskuterar EU-valet och uppmaningarna börjar bli många om att folk ska engagera sig och rösta. Men frågan måste ställas: Varför ska folk rösta? Det råder ingen tvekan om att till med regering och riksdag har problem med sitt inflytande. Nu ska ju Sverige ta över ordförandeklubban. Det blir förstås skämmigt om vi fortsätter att ligga på jumboplats när det gäller valdeltagandet i EU.

Frågan är vad i EU som väcker människors intresse? Förmodligen det mesta som EU hanterar eftersom det är helt avgörande frågor för vår tillvaro som lämnats över i unionens händer. Men det har hittills inte hjälpt.

I kommissionen har bland andra Margot Wallström ansträngt sig för att göra EU folkligare. Men vad hjälper informationskampanjer och reklam? Den avgörande frågan kommissionen måste ställa sig är på vilket sätt medborgarna kan påverka politiken i EU? Vi lever i ett kunskapssamhälle. Ett är säkert, alla toppstyrda partier, organisationer och företag har stora problem. Folk tänker själva, skaffar sig kunskap och framför allt hittar nya vägar via politiska partier för att påverka sin vardag och samhällsutvecklingen. Nu tänkte jag be er svara på frågan: Varför EU? Mejla oss på euval@aftonbladet.se och hjälp oss med debatten inför EU-valet!

Läs Lotta Grönings blogg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning