Debatt

Stoppa styrningen av föräldradagar, Folkpartiet!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

C: Ni kan inte kalla er ett liberalt parti om ni ställer er bakom kvotering

Vem ska bestämma hur du ska vara en bra förälder för dina barn? Du eller staten? I Centerpartiet tar vi strid för familjernas valfrihet, både mot socialdemokrater och mot folkpartister. Vi vill att besluten ska fattas i familjen där de hör hemma och inte i riksdagen.

Socialdemokraterna beslutade nyligen att de vill fortsätta tvångskvotera föräldraförsäkringen om de får makten. På S-kongressen gick förslaget om en tredelning av föräldradagarna igenom där en del vigs åt pappan, en del åt mamman och en del förblir delbar. Vi kan räkna med att S kommer att driva detta hårt. För Mona Sahlin förefaller det lika viktigt att förbjuda föräldrarnas valfrihet som att förbjuda barnaga.

Inom så gott som alla grupper i samhället finns dock ett massivt motstånd mot politiska ingrepp i familjelivet. Istället vill människor snarare ha mindre politisk klåfingrighet i sina privatliv. I en färsk undersökning från Demoskop vill 84 procent av svenskarna att föräldrarna ska få bestämma själva. Bara 11 procent vill kvotera.

Att socialdemokraterna vill styra och ställa över människor är visserligen inget nytt. Politisk ingenjörskonst tillhör kärnan i den socialistiska ideologin. Betydligt märkligare är då tongångarna inom Folkpartiet som gör anspråk på att vara ett liberalt parti. På partiets landsmöte kämpar nu flera av ombuden för att få till stånd just en sådan tredelning som Socialdemokraterna fastnat för. Både Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag är uttalade kvoteringsförespråkare.

Det är klart att jämställdheten mellan kvinnor och män, både i yrkeslivet och som föräldrar, är viktig. Men i Centerpartiet tycker vi att det ska lösas med morötter snarare än piskor. Därför vill vi hellre se över och utveckla alliansregeringens jämställdhetsbonus.

För oss i Centerpartiet går liberalism ut på att respektera att familjer ser olika ut. I någon familj stannar pappa hemma mesta tiden med första barnet medan mamma är hemma mesta tiden med det andra. I en annan familj får man bara ett barn och delar lika.

Nyligen kom uppgifter om att allt fler föräldradagar ”brinner inne”. Enligt statistisk från Försäkringskassan har de förlorade föräldradagarna ökat från 1,2 miljoner år 2002 till hela 2 miljoner förra året. Enligt försäkringskassans analytiker är det uppenbart att det minskade uttaget beror på den ökade kvoteringen av föräldradagarna. Det innebär att barnen får mindre tid hemma med de närmaste och snabbare måste börja på dagis och umgås med okända.

I dag förändras dessutom familjernas utseende. Alla passar inte längre in i ramen med en mamma och en pappa. I en familj kanske det finns två mammor och två pappor. I en annan kanske det finns en mamma och en mormor. Som liberal anser jag att staten ska förhålla sig neutral till hur människor väljer att bilda familj. Därför bör en större del av föräldradagarna bli överförbara till andra snarare än låsas till specifika individer.

På så vis kan exempelvis regnbågsfamiljer och ensamstående dra större nytta av föräldraförsäkringen. Visst är det bra om föräldrarna själva stannar hemma med sina barn så länge som möjligt. Men om valet står mellan att vara på dagis eller hos morfar när barnet är litet så kan det senare vara ett bra alternativ.

Jag hoppas att Folkpartiet inte väljer att kroka arm med Socialdemokraterna i denna viktiga fråga. I Centerpartiet vill vi att Alliansen ska stå för frihet och respekt för varje människas val, inte mer politisk styrning och förmynderi.

Solveig Zander

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Familj

ÄMNEN I ARTIKELN

Familj