Debatt

Stoppa regelkrånglet och avskaffa VAB-intygen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

S: Fel att säga att minskning av VAB beror på intygen

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har i dag redogjort för hur föräldrar i allt mindre utsträckning tar ut VAB-dagar. Detta, menar ministern, beror på de nya VAB-intygen som infördes förra hösten. Slutsatsen dras utifrån en undersökning som hon själv har tagit fram. Men den ansvariga myndigheten, försäkringskassan, menar att det är för tidigt att dra sådana slutsatser. Det är märkligt att socialförsäkringsministern går ut och säger att hennes politik varit avgörande innan Försäkringskassan utrett vad minskningen beror på.

Det är oklart vad det minskade uttaget av tillfällig föräldrapenning beror på. Men ett är säkert. Jag möter massvis med föräldrar, förskolepersonal, vänner och försäkringshandläggare som är frustrerade över det extra krånglet. Föräldrar med snoriga ungar är i dag de enda som måste intyga två gånger för att få ut den ersättning man har rätt till. Personalen på skolor och förskolor måste ägna tid åt administration istället för att vara med barnen. Barnen själva tvingas ansvara för blanketter fram och tillbaka i samma väska som de knölar ner våta gympakläder. Till och med handläggare på försäkringskassan ger mig signaler på att det nya intyget mest är ett stor extra administrativ belastning.

Det finns mer effektiva sätt att motverka fuskare än att straffa ut alla småbarnsföräldrar. Det skulle till exempel vara möjligt att göra stickprovskontroller. Försäkringskassan har också förordat denna metod. Stickprov kan göras där det är störst risk för fusk. Man vet att fusket är större hos dem som tar ut mer än tio dagar per barn och år. Det skulle underlätta en hel del administration och samtidigt komma åt dem som fuskar.

Vi socialdemokrater vet att det är ett ständigt pusslande att vara förälder idag och vi vill göra det enklare för föräldrar att få livet att gå ihop. Därför har vi nyligen fattat en rad viktiga beslut som att förlänga tiden det går att vara föräldraledig. I dag kan föräldraledighet tas ut tills barnet är åtta år, vi vill förlänga denna tid så att det går att ta ut dessa dagar tills barnet är 16 år. Det var också därför vi tog beslut om en mer tillgänglig barnomsorg som ska finnas också på kvällar, helger och nätter. Alla familjer inte består av två föräldrar som arbetar dagtid på vardagar vi tycker det viktigt att kommunerna ger en trygg och fungerande barnomsorg. Ett alltmer föränderligt arbetsliv måste möta de behov som föräldrar har för att få ihop vardagen med arbete och barn.

I ett modernt Sverige måste det gå att kombinera att arbeta och vara en bra förälder samtidigt. Vi vill avskaffa VAB-intygen. Det finns bättre metoder att komma åt fusk. Vi vill göra det enklare att vara en bra förälder, inte krångla till livet med onödig byråkrati.

Veronica Palm

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Familj

ÄMNEN I ARTIKELN

Familj