Debatt

Replik: Coca-Cola gör mycket för vattenfrågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jättebra att Svenska Kyrkan visar engagemang i vattenfrågan genom debatt och också namninsamlingen samt andra aktiviteter. Vattenfrågan är vår planets största utmaning, tillsammans med bl.a. CO2-frågorna.

Från Coca-Cola har vi en handfull delagater på World Water Week dels för att lära oss mer men också för att vi håller föredrag och visar upp hur vi arbetar med vatten och miljöfrågor så att andra kan lära sig. Vi är nämligen världsledande inom dryckesindustrin på vattenanvändning.

Anledningen till att jag känner att jag behöver påpeka detta är att Åsa skriver "I indiska Kerala ledde exempelvis avtappningen av vatten till Coca-Colas produktion till att brunnar sinade."

Detta är inte sant. Protesterna mot vår verksamhet där grundade sig framförallt på antiglobaliseringsideologier men även på debatten om vattenanvändandet vilket har lett till nya, mer resurssnåla sätt att arbeta vilket självklart alltid är bra.

Men det var inte dryckesindustrin som var orsaken till att brunnar sinade. Sammantaget står den totala dryckesindustrin i Indien för en försvinnande liten del (tror det är 0,02%) av vattenförbrukningen jämfört med övrig industri och jordbruk. Coca-Cola har också förbundit isg att ge tillbaka allt vatten vi förbrukar. Redan nu återvinner vi mer än 1/3 av allt vatten vi förbrukar i Indien och målet är inte bara att bli vattenneutralt men att bidra med rent vatten.

Var 6:e person på jorden bor i Indien samtidigt som Indien har tillgång till mindre än 4% av jordens vattenresurser. Coca-Cola gör mycket för vattenfrågan på många ställen i världen, framförallt i Indien; vi bygger regnvattenåtervinnings-system, restaurerar brunnar, kör ut rent vatten till byar, osv. Coca-Cola har mottagit flertal utmärkelser, bland annat från Röda Korset och även miljöpriser för sitt vattenmiljöarbete i Indien.

Överlag gör The Coca-Cola Company väldigt mycket för att minimera sin påverkan på miljön och i stället bidra med långsiktiga lösningar och hjälp till utsatta områden. Vi har till exempel inlett ett samarbete med Världsnaturfonden där vi förbinder oss att ge tillbaka allt vatten vi förbrukar i vår verksamhet.

Jag kan också rekommendera vår internationella eller svenska hållbarhetsredovisning där vi berättar hur vi arbetar med just vatten, men även förpackningar och koldioxidutsläpp, hållbart jordbruk och andra områden ute i världen och i Sverige.

Vill Åsa lära sej något om hur vi faktiskt arbetar med vattenfrågor eller har andra synpunkter kring oss och våra produkter är hon välkommen att kontakta oss eller hälsa på oss i Jordbro. Eller varför inte lyssna på någon av mina kunniga kollegor under World Water Week.

Peter Bodor, informationschef Coca-Cola Drycker Sverige AB

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt