ÅSIKT

Rätt eller fel?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Var det rätt eller fel att publicera våldtagna 13-åringens berättelse? Under hela veckan har politiker, psykologer, läsare och många andra framfört sina synpunkter mot Aftonbladets publicering. Jag har valt två för och två emot av breven för att illustrera debatten. I morgon är det en vecka sedan flickans berättelse publicerades i Aftonbladet och Expressen. Och hittills har inte en enda av alla kritiska journalister, politiker eller Barnombudsmannen besvärat sig med att själva prata med familjen och lyssna till deras argument för att gå ut i offentligheten. Det är också detta som sårar familjen mest berättade flickans mamma när jag senast pratade med henne. Att folk som aldrig träffat dem inkompetensförklarar dem som föräldrar.

Beslutet att publicera flickans berättelse var inte lätt att ta. Och självklart lyssnar jag och tar till mig av debatten.

Men det är flickans och hennes familjs åsikter som är viktigast för mig.

Bättre att visa vem som gjorde det

Vad är det som kan få er att ha bild och reportage om en 13-årig flicka som nyss varit med om en skräckupplevelse?

Det kan ju knappast inte vara något annat än att sälja tidningar.

Det hade ju varit betydligt bättre om ni visat vilken den är som kan göra en sådan handling. Eller visa vilka dom är som mördat Bobby.

Om jag bara kunde köpa Sportbladet skulle det vara ett bra alternativ men tyvärr så går ju inte det.

Därmed är ni en köpare mindre/dag.

Den där lilla tjejen är ju en hjälte

Hörde dig just i radion och jag vill bara ge mitt fulla stöd. Ditt resonemang är ju helt rätt och riktigt.

Den där lilla tjejen är ju en hjälte, som helskinnad lyckades tänka ut hur hon skulle klara sig ut och hon har väl all rätt i världen att berätta.

Det är ju alla dessa ”förståsigpåare” från olika förbund som skadar och omyndigförklarar henne och familjen. Dessutom borde ju Barnombudsmannen avgå enligt min mening. Tyckte mig höra henne säga i teven att tidningarna ”inte borde skriva om sånt här när barn läser det...”

Hur skulle det se ut om BO skulle inrätta censur?

Nu har jag köpt mitt sista Aftonblad

Såg på tv i morse angående den tragiska händelsen i Stockhlom. Och på det sättet ansvarig utgivare så taffligt försökte förklara bort sig.

Jag vill bara på detta enkla sätt meddela att jag efter många år som trogen läsare har köpt mitt sista Aftonblad.

Det känns dock synd att den sista blev i måndags, hoppas att eftersmaken inte sitter i så länge.

BO lyssnar inte på barnens behov

Bäste Anders Gerdin, tack för att du medverkade i TV4:s ”morgonprogram” den 30/5. Barnombudsmannen Lena Nyberg behöver någon som levererar sanningar.

Lena Nyberg sade angående Aftonbladets publicering av uppgifter på ett av offren i Västerhaninge, ungefär så här ”Det finns vuxna som har ringt till mig och sagt att det är förskräckligt att man skriver om sådant här som har hänt”.

Då förstår man att Lena Nyberg tycks fokusera på vuxnas behov av att ”inte vilja se”. Det är väl precis sådant som medverkar till att barn fortsätter att fara illa av övergrepp – de vuxna klarar inte av att se verkligheten.

På ”Rädda barnens” hemsida kan man finna följande text:

”Att ge röst åt barn i media och att ge barn möjligheter att själva använda media för att på egna villkor berätta om sådant som rör dem, är ett viktigt medel för att göra barn synliga som individer och som medborgare i samhället.”

Att vuxna som Lena Nyberg inte hörsammar att det faktiskt kan vara vissa barn som vill tala om svåra saker för att överhuvudtaget kunna gå vidare i livet, visar på att hon inte ens lyssnar på barnens Egna behov. Barn söker alltid strategier för överlevnad och barn har olika behov, och alla dem borde man hörsamma.

Ett av de stora problemen med barn som blir utsatta för övergrepp är att – De INTE pratar.