ÅSIKT

Pinsamt, Wikström – det var ju vårt förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från M om narkotikapolitiken

REPLIK. Gabriel Wikström (S) vill gärna ge intryck av att det är regeringen som driver en offensiv narkotikapolitik. Det är emellertid precis tvärtom.

Det var Alliansen som vann majoritet i riksdagen den 8 april 2015, med rösterna 168 mot 144, och tvingade regeringen att agera mot nya farliga nätdroger. Så mot S, MP och V:s vilja, beslutade riksdagen att ge tillkänna att regeringen utan dröjsmål ska utreda problemet med nätdroger brett, samt skyndsamt se över frågan om familjeklassning av narkotika, överväga andra åtgärder och återkomma till riksdagen med förslag. De rödgröna reserverade sig dessutom mot beslutet i riksdagen. Pinsamt.

Moderaterna står upp för vision om ett narkotikafritt samhälle, precis som nollvisionen av antalet döda i trafiken.

Allianspartierna och Moderaterna har inte bara vunnit gehör i riksdagen för att tvinga regeringen bereda lagstiftningsförslag kring familjeklassning, utan nu uppmanar vi regeringen att även se till att den andra delen av tillkännagivandet tillgodoses. Att överväga även andra åtgärder för att komma tillrätta med de nya nätdroger, till exempel.

Regeringen bör belysa om det som i amerikansk lagstiftning är möjligt med ett temporärt ettårigt stopp för den misstänkta substansen medan den prövas i rättssäker ordning.

Det är bråttom. För varje dag som går riskerar fler unga att fastna i ett drogmissbruk. Oroliga föräldrar, vänner och anhöriga kräver åtgärder, nu. Vi måste alla ta vårt ansvar. Säg nej till nya droger. Det förstör. De dödar.

Cecilia Widegren

riksdagsledamot (M)

Socialpolitisk talesperson

ARTIKELN HANDLAR OM