ÅSIKT

Utan allianspolitik ingen integration

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

C: Det krävs riktiga möjligheter till jobb för att lyckas

Anders W Jonsson, Annie Lööf och Michael Arthursson (C).

DEBATT. Sverige står mitt i en historisk utmaning. Inte sedan andra världskriget har världen sett lika många människor på flykt. Sverige har tagit ett unikt ansvar ur ett europeiskt perspektiv. Vi har stått upp för asylrätten och erbjudit människor en fristad.

I en tid när trycket på många svenska kommuner är hårt och när debatten går hög måste vi klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Asylrätten behöver försvaras, samtidigt måste fyrkantiga byråkratier och stela system reformeras och liberaliseras. Valet i flyktingfrågan står inte enbart mellan att fortsätta som vanligt eller att stänga gränserna.

Asylmottagandet under en flyktings första månader är en mindre del av flyktingpolitiken, och en mindre del av en eventuell ny medborgares tid i Sverige. Den riktiga utmaningen börjar när människor ska integreras: lära sig språket, få det första jobbet och den egna bostaden. Utan riktiga möjligheter till jobb finns ingen integration. Och utan en Alliansregering finns ingen riktig jobbpolitik.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är djupt splittrade i synen på regeringens egen politik. Det är närmast historiskt att en partiledare för ett regeringsparti kallar sina egna beslut för ”skit”. Stödpartiet (V) driver samtidigt en helt egen linje.

I detta kaotiska politiskt läge tog Alliansens fyra partier ansvar och ingick i oktober den första och enda migrationspolitisk överenskommelse som finns med regeringen. Tack vare oss kommer nu lärlingssystemen att byggas ut för att omfatta tiotusentals fler. Centerpartiet hade gärna sett fler diskussioner med regeringen, men det var tyvärr inte intressant för Stefan Löfven.

Problemet med migrationspolitiken är inte att Alliansen delvis tycker olika kring asylmottagandet.

Vår allians är den mest långvariga och framgångsrika koalition av partier i Sveriges historia. Vi har samarbetat i elva år och fattat över 50 000 gemensamma beslut. Vi delar en grundläggande ideologisk syn på ekonomi, valfrihet, rättigheter och skyldigheter. Även i opposition gör vi samma ekonomiska analys i våra budgetmotioner och vid nästa valdag blir det fjärde gången vi söker förtroende tillsammans.

Problemet i flyktingpolitiken är att Sverige har en regering som är oförmögen att hantera steget efter asylmottagandet, integrationen i Sverige. Oavsett hur öppen eller stängd Sveriges gräns är kommer murarna in på arbets- och bostadsmarknaderna finnas kvar så länge Stefan Löfven är statsminister.

En vänsterregering kommer alltid försvara systemen framför människor. När internationella ekonomiska bedömare granskar Sverige pekar man på att vi behöver modernisera arbetsrätten, förändra lönebildningen och förbättra arbetsförmedlingens förmåga att matcha arbetslösa mot jobb. Men regeringen gör ingenting av detta. Konjunkturinstitutet bedömer att regeringens politik ökar arbetslösheten med upp till 20 000 människor.

Även om gränsen skulle kunna stängas finns alla utmaningar kring arbetsmarknaden kvar för de som redan är här. Flyktingströmmen sätter fingret på de långsiktiga liberala reformer som Sverige ändå behöver genomföra, den brist på reformer som under lång tid drabbat inte minst infödda unga svenskar, och som nu också märks av hos nya invånare. Att inte göra det möjligt med fler enkla jobb och lägre ingångslöner är att döma människor till års- och ibland livslånga utanförskap, visserligen i Sverige, men fortfarande utanför samhället.

Sverige behöver liberaliseringar av arbetsmarknaden och hyres- och bostadsmarknaden, moderna turordningsregler, en a-kassa där trygghet och flexibilitet kombineras, en friare hyressättning, lägre kostnader för att anställa, bättre lärlingssystem och att den dysfunktionella myndigheten Arbetsförmedlingen byggs om från grunden. Att inte genomföra dessa reformer är ett säkert sätt att se till att flyktingmottagandet förblir en utgift för staten.

För att Centerpartiet och Alliansen ska förtjäna människors förtroende behöver vi utveckla vår jobb- och integrationspolitik. Under vår regeringstid införde vi lärlingsjobb, gjorde det mer lönsamt att arbeta och driva företag, halverade den materiella fattigdomen, minskade skattetrycket och såg till att 340 000 fler människor fick ett jobb att gå till.

Att Centerpartiet och Alliansen fortsätter att förnyar oss, både enskilt och tillsammans innan vi samlas igen för att återta regeringsmakten är mot bakgrund av flyktingkrisen och regeringens handlingsförlamning viktigare än någonsin. Om inte Alliansen skapar förutsättningar för en fungerande integration kommer ingen annan att göra det.

Annie Lööf

Partiledare (C)

Anders W Jonsson

Vice partiledare (C)

Michael Arthursson

Partisekreterare (C)

ARTIKELN HANDLAR OM