Debatt

SD:s politik hotar våra svenska värderingar

Ardalan Shekarabi: Partiets politik är fientlig mot aborträtt, kvinnor och jämställdhet – det är farligt för Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jimmie Åkesson och hans parti som för en direkt farlig politik för utvecklingen av jämställdhet i vårt land, skriver Ardalan Shekarabi.
Jimmie Åkesson och hans parti som för en direkt farlig politik för utvecklingen av jämställdhet i vårt land, skriver Ardalan Shekarabi.

DEBATT

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vår samhällsmodell utgår från individens frihet. Kvinnors frigörelse är en förutsättning för det moderna Sverige. Vi var tidiga med att bygga ut välfärden och barnomsorgen så att fler kvinnor kunde delta på arbetsmarknaden, vi har världens mest generösa föräldraförsäkring och vi har fram tills nyligen haft en nästintill jämställd representation i Sveriges riksdag.

När vi åker utomlands är jämställdhet en fråga att vara stolt över.

Men vi måste prata om att det finns ett reellt hot mot svenska värderingar om jämställdhet: Jimmie Åkesson och hans parti som för en direkt farlig politik för utvecklingen av jämställdhet i vårt land.

Efter höstens val finns det en risk för att den här politiken får inflytande. Sverigedemokraterna pratar ofta om svenskt kulturarv och svenska värderingar. Samtidigt som de bedriver en politik som står i bjärt kontrast till svenska värderingar om jämställdhet.

  • Sverigedemokraterna vill inskränka aborträtten. Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. Förslaget grundas inte på vetenskap utan förs fram med konservativa och moralistiska argument. För oss socialdemokrater är det självklart att stå upp för kvinnors rätt till sina egna kroppar. Om en kvinna inte kan eller vill fullfölja en graviditet ska hon ha rätt till en säker abort. Och det ska vara kvinnans beslut.
  • Sverigedemokraterna vill avskaffa pappamånaderna. Sverigedemokraterna vill vrida tillbaka tiden till ett samhälle där kvinnors roll var att ta hand om hem och barn. Vi vet att en mer jämställd föräldraförsäkring kanske är den enskilt viktigaste frågan för att nå ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män. Det handlar också om barnens rätt till sina pappor och tvärtom. Därför har vi under mandatperioden utökat de månader som är öronmärkta för respektive förälder med en månad.
  • Sverigedemokraterna vill återinföra sambeskattning och vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget skapade inlåsningseffekter och hämmade inte minst nyanlända kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Möjligheten till sambeskattning togs bort på 1970-talet eftersom den hindrade kvinnors inträde på arbetsmarknaden och låste fast dem i ett ekonomiskt beroende av mannen. Genom att kombinera dessa två förslag blandar SD en kvinnofientlig cocktail som kraftig skulle minska jämställdheten i vårt land och begränsa individens frihet.
  • Sverigedemokraterna vill göra nedskärningar i välfärden med 13 miljarder kronor. De stora nedskärningar som SD föreslår för kommunsektorn skulle drabba kvinnor särskilt hårt. När skolan, vården och omsorgen inte har tillräckliga resurser så är det i hög grad kvinnorna som tar ansvar och gör det obetalda omsorgsarbetet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har prioriterat välfärden framför skattesänkningar och har därför tillfört över 35 miljarder kronor till välfärden sedan vi tillträdde.
  • Sverigedemokraterna försvarar obegränsade vinstuttag i skolan och omsorgen. Trots att vi vet att det är kvaliteten som tar stryk när vinsterna plockas ut från den gemensamfinansierade verksamheten är Sverigedemokraterna det parti i Sveriges riksdag som tydligast står upp för skolföretagens rätt att ta ut obegränsat med vinst. Detta drabbar i stor utsträckning kvinnor som arbetar som till exempel undersköterskor i välfärden. Socialdemokraterna vill att skattemedel avsatta för välfärden ska gå till mer personal, bättre arbetsvillkor och högre löner för välfärdspersonalen – inte till stora vinster.
  • Sverigedemokraterna vill bevara de religiösa friskolorna. Kunskap ska vara i fokus i skolan och lärare och rektorer ska bestämma – inte präster och imamer. Vi kan inte acceptera att det förekommer könssegregering i svensk skola. Pojkar och flickor ska lära sig tillsammans och vi måste motarbeta traditionella könsroller. Inget barn ska utsättas för religiös påverkan och därför vill Socialdemokraterna förbjuda religiösa friskolor. Sverigedemokraterna däremot vill bevara de religiösa friskolorna.

Vi kan inte låta de konservativa högerkrafterna som nu växer stoppa den jämställdhetspolitiska utvecklingen i Sverige.

Jämställdhet är inget konstant tillstånd, utan någonting som vi med politiska reformer hela tiden måste bygga vidare och försvar. Hur kan Jimmie Åkesson påstå att han står upp för svenska värderingar när han inte står upp för jämställdhet?


Ardalan Shekarabi (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Jimmie Åkesson

LÄS VIDARE

REPLIK. Välfärden ska gå till våra medborgare först

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Ardalan Shekarabi

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna