ÅSIKT

Det är du som ger regeringen stöd, Sjöstedt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Annie Lööf, partiledare (C)
DEBATT

SLUTREPLIK. I sin replik till mig gör Jonas Sjöstedt sitt allra bästa för att blanda korten, när han frågar mig om vilka beslut ”vi” är beredda att ta kring nedläggning eller försäljning av Vattenfalls kolkraftverk. Det är precis den frågan Jonas borde ställa till sig själv. Det är han som sedan 2014 har ett budgetsamarbete med regeringen, medan Centerpartiet istället sitter i opposition i riksdagen.

Vattenfall är ett statligt bolag som styrs från näringsdepartementet, i en regering vars möjligheter att kunna regera helt vilar på Jonas Sjöstedts aktiva stöd. Det sätter honom i en unik position att kunna övertyga Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att hans förslag skulle vara det bästa. Man behöver inte ens fråga riksdagen om Vattenfall ska fatta ett beslut om försäljning eller nedläggning.

Frågan om kolkraftens framtid i Europa är på sätt och vis enkel. Kolkraft finns för att det är lönsamt att bryta och elda kol. Oavsett vilket beslut regeringen landar i kommer det fortsätta att finnas kolkraftverk så länge som det går att tjäna pengar på försäljning av smutsig fossil energi.

Centerpartiets mål är ett helt förnyelsebar energisystem. Under vår tid vid makten intog Sverige topplatsen i EU i andel förnyelsebar energi. Den enda långsiktigt hållbara lösningen att få ned utsläppen av växthusgaser i Europa är att prisa ut kolkraften genom det enda effektiva – och existerande – verktyg som finns: EU:s utsläppshandelssystem.

Centerpartiet föreslog redan 2014 att mängden utsläppsrätter skulle minskas drastiskt för att göra det olönsamt att bryta och elda kol.

Annie Lööf

Partiledare (C)

Läs Annie Lööfs debattartikel: Sluta bråka – det är dags att börja jobba.

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM