ÅSIKT

Höga bidrag bryter inte utanförskapet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Moderaterna svarar på Annika Strandhälls kritik om att Anna Kinberg Batra ger sig på de mest utsatta

Elisabeth Svantesson (M) svarar på kritiken från Annika Strandhäll om att Anna Kinberg Batra ger sig på samhällets mest utsatta

REPLIK. Om några år är motsvarande en miljon människor beroende av bidrag och andra ersättningar. Tänk om Annika Strandhäll lade mer energi på att bekämpa detta utanförskap istället för att kritisera oppositionen när vi riktar uppmärksamheten på viktiga samhällsproblem. Men ”attack är bästa försvar” heter det, och när man själv saknar lösningar är det en enkel väg att ta.

Att det ens är möjligt för familjer att få nära 30 000 kronor i bidrag varje månad utan att någon i hushållet arbetar, är vare sig rimligt eller rättvist. Arbete ska alltid löna sig. Därför behövs ett bidragstak.

Det oroar mig att Strandhäll blundar för detta, särskilt när hon erkänner att det går att komma upp i dessa bidragsnivåer. Att se problemet men avstå från att göra något åt det, visar att regeringen med Stefan Löfven i spetsen prioriterar höga bidrag framför att bryta utanförskapet.

Arbete måste bli mer lönsamt. Därför föreslår Moderaterna ett förstajobbet-avdrag som ger störst skattelättnad på låga inkomster. För att fler ska få sitt första jobb behövs bättre möjligheter att kombinera jobb med utbildning där man får betalt för den tid man arbetar, samtidigt som man lär sig jobbet på jobbet, en princip som Stefan Löfven tidigare tyckt varit rimlig men som Strandhäll nu dömer ut.

Regeringen känns förvånansvärt nöjd med sakernas tillstånd och föredrar att passivt hoppas att problem ska lösa sig själva. Ska den på allvar ta sig an utanförskapet måste Socialdemokraterna sluta vara ett bidragsparti. Strandhäll visar tyvärr att det lär dröja.

Elisabeth Svantesson, 2:e vice partiordförande (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle