Debatt

Hög tid för lagar som står på hyresgästens sida

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från vänsterpartiet om utförsäljningen av allmännyttan

Ann-Margarethe Livh (V).
Ann-Margarethe Livh (V).

REPLIK. När de rödgrönrosa partierna för två år sedan vann valet i Stockholm stoppade vi alla ombildningar av våra gemensamt ägda hyreslägenheter. Under de åtta år vi satt i opposition innan dess motsatte vi oss konsekvent Alliansens utförsäljningar av hyreslägenheter, både i Hagsätra och i övriga delar av Stockholm.

I dag har vi i princip inget inflytande alls över de lägenheter som såldes till privata företag under Alliansens tid vid makten. Det vi kan göra är att se till att det inte sker igen.

Under Alliansens åtta år vid makten såldes tiotusentals av våra gemensamt ägda lägenheter till både privatpersoner och företag. Konsekvensen av den politiken är omfattande bostadsbrist och segregation. Under åren i opposition reserverade vi oss mot varenda ombildning. Vi gick också till val på att stoppa utförsäljningarna av hyresrätter – ett löfte vi infriade så fort vi vann valet och tog över styret i Stockholm.

Aktivisterna från Hagsätra frågar oss kommunpolitiker vad de har för nytta av oss. Jag svarar gärna. Det vi gör nu är att bygga tiotusentals nya hyreslägenheter, vi bygger en stor del av dem i allmännyttan, och dessutom försöker vi pressa hyrorna i de nya bostäder som byggs. Men en kommun kan inte förändra hela bostadspolitiken.

Hur hyresgäster kan få ett större inflytande över sitt boende är en fråga jag, likt aktivisterna från Hagsätra, också gärna ställer till bostadsministern.

Det är nämligen hög tid att skapa en lagstiftning som faktiskt står på hyresgästernas sida.

Ann-Margarethe Livh, bostadsborgarråd Stockholm (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Bostadsmarknad

Alliansen