ÅSIKT

Vi är emot religiösa friskolor, oavsett religion

Slutreplik från Ardalan Shekarabi och Philip Botström om religiösa friskolors vara eller icke-vara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

SLUTREPLIK. Religiös påverkan ska inte förekomma i någon skola. Därför är Socialdemokraterna tydliga med att vi vill förbjuda religiösa friskolor. Sverigedemokraterna vill däremot att religiösa friskolor ska fortsätta som förut. Det är för oss en obegriplig inställning.

Skolan ska stå för kunskap och bildning och främja demokrati. Inte religiös indoktrinering. Det är för oss en principiell fråga, oavsett religion. Därför går vi till val på att helt få bort de religiösa inslagen ur svensk skola.

Det är löjeväckande att SD, som under denna mandatperiod själva har motionerat i Sveriges riksdag att skolor måste få bedriva könsuppdelad undervisning, nu försöker få det till att just SD kämpat emot detta. Sanningen är att den socialdemokratiskt ledda regeringen vidtagit en rad åtgärder för att skärpa kontrollen av de religiösa friskolorna:

  • Vi har infört en lämplighetsprövning så att vem som helst inte får lov att starta och driva en skola. Något som bara Sverigedemokraterna och Centerpartiet röstade emot.

  • Vi har ändrat skolans styrdokument så att systematisk könsuppdelad undervisning förbjuds.

  • Vi har tillsatt en utredning som ska göra en rättslig analys av vad som gäller för religiösa friskolor och hur ett förbud mot konfessionella friskolor kan genomföras.

Nu tar vi nästa steg. Vi vill att varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför ska religiösa friskolor förbjudas. Det är dags att alla seriösa partier ställer sig frågan vem som ska få lov att driva skola, och på vilken grund.

För oss socialdemokrater är det självklart: skolan ska styras av rektorer, inte präster eller imamer.

Ardalan Shekarabi, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott (S)
Philip Botström, förbundsordförande SSU (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Debattartikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM