EU vill förbjuda den svenska vargjakten

Debattören: Antalet vargar kan mångdubblas – regeringen gör ingenting

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu måste regeringen ta sig samman och säga ifrån. Allt annat är ett svek mot Sverige, skriver Christofer Fjellner.
Nu måste regeringen ta sig samman och säga ifrån. Allt annat är ett svek mot Sverige, skriver Christofer Fjellner.

DEBATT. Nu försöker EU förbjuda svensk vargjakt. Det är oacceptabelt. Men frågan är om det inte är ännu värre att den svenska regeringen inte lyfter ett finger för att stoppa det.

Socialdemokraterna pratar sig gärna varma om den svenska landsbygden, men när det blir skarpt läger sviker regeringen den gång på gång. Blir EU-kommissionens förslag verklighet kommer antalet vargar i Sverige att mångdubblas och spridas till områden där vi sedan länge kommit överens om att vi inte vill ha dem.

EU-kommissionen presenterade nyligen ett förslag för hur medlemsländerna ska genomföra EU:s lagstiftning för förvaltningen av stora rovdjur, som varg, björn och lodjur. Förslaget riktar in sig på svenska förhållanden och omöjliggör i praktiken den licensjakt på varg som riksdagen har beslutat om och som Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast.

Det är lätt att skylla på EU. Men EU har ingen egen vilja. Felet är den svenska regeringens. Inte ens när den blir ombedd att komma med synpunkter på förslaget säger den ifrån.

I stället för att påverka besluten i Bryssel sitter regeringen med armarna i kors. På det konsulteringsmöte där de nya riktlinjerna presenterades i slutet av oktober satt regeringens representanter från Naturvårdsverket helt tysta och kommenterade överhuvudtaget inte förslaget.

Finland som brottas med samma problem som Sverige, valde dock att högljutt att protestera. Det minsta man kan begära att den svenska regeringen gör samma sak.

Blir Kommissionens förslag verklighet får det förödande konsekvenser för Sverige.

  • Vargpopulationen ska regleras på regional i stället för nationell nivå. Det innebär att Sverige inte längre kan besluta var i Sverige vi ska ha varg. Det leder till att antalet vargar mångdubblas och sprids över hela landet.  
  • Förvaltningen ska inte längre ska ta hänsyn till människorna som lever nära och drabbas av vargen. Tvärtemot Europaparlamentets rekommendationer från förra året om att öka flexibiliteten, som också ledamöterna från S och MP stöttade.
  • Kollektiv bestraffning införs, direkt i strid mer rådande rättsprinciper. Förekommer det någon illegal jakt vill Kommissionen förbjuda också all den lagliga jakten i hela Sverige.
  • Möjligheten att ändra vargens bevarandestatus tas bort. Det innebär att vi inte längre kan anpassa förvaltningen och jakten efter vargpopulationens status.

Tack vare hårt jobb från svenska jägare kom detta tillslut fram. Men ännu är inte det sista ordet sagt. Sverige har fortfarande några dagar på sig att sätta stopp för dumheterna och inkomma med kritik på förslaget. Om inte innebär det att regeringen ger sitt tysta godkännande till Kommissionens förslag, i direkt strid med åtskilliga riksdagsbeslut.

Jag ser bara två möjliga förklaringar till regeringens underlåtenhet. Antingen har den checkat ut i förtid och och slutat göra sitt jobb helt. Det må vara en övergångsregering men dess uppdrag är solklart, nämligen att företräda den redan fastslagna politiken. Eller så har Miljöpartiet tagit chansen att använda EU som en murbräcka för att få igenom sina egna ytterkantsåsikter i vargfrågan nationellt. Det vore i sådana fall inte första gången.

Det är populärt att skylla på EU när beslut blir fel. Men om regeringen inte ens bryr sig om att protestera när rena dumheter läggs fram har vi ingen rätt att klaga på EU. Jag och framförallt hundratusentals människor som lever med vargen runt knuten förutsätter att regeringen agerar och gör allt i sin makt för att sätta stopp för Kommissionens tjänstemannaaktivism.

Nu måste regeringen ta sig samman och säga ifrån. Allt annat är ett svek mot Sverige.


Christofer Fjellner, europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE