Debatt

Åk med till Afghanistan om du vågar, Fritzon

Debattören: I dag ska 48 ensamkommande deporteras – och du bär ansvaret

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören vänder sig direkt till Heléne Fritzon för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. På bilden en motdemonstrant inför en tidigare utvisning i Kållered.
Debattören vänder sig direkt till Heléne Fritzon för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. På bilden en motdemonstrant inför en tidigare utvisning i Kållered.

DEBATT

Öppet brev till migrationsminister Heléne Fritzon och Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket.

DEBATT. I dag ska det hända, det som absolut inte får hända. 48 personer ska deporteras från Märsta och en av dessa ungdomar är ateist. Redan i Sverige har han fått veta av andra på förvaret att de kommer att döda honom när de anländer till Kabul.

Alla dessa ungdomar har skyddsskäl på grund av det rådande krigsläget i Afghanistan men den som är ateist har ännu mer skyddsskäl. Han måste också skyddas från sina religiösa medresenärer.

Jag undrar hur Sverige kan gå emot alla konventioner om mänskliga rättigheter? Ni som nyss har beslutat att barnkonventionen ska bli lag glömmer samtidigt bort många utsatta barn och ungdomar. Hur många exempel på felaktiga beslut behöver ni för att vakna och förstå att det är ni som bär ansvaret och är skyldiga till brott mot Europarådeds, FN:s och barnkonventionens intentioner. 

Medierna skriker varje dag om situationen i Afghanistan och de senaste dagarna drabbades särskilt Malistan, Jaghori och Uruzgan. Men ni stoppar fortfarande huvudet i sanden och varken hör eller ser något.

Är det inte konstigt att hela världen och alla organisationer skriker om att det är krig i Afghanistan och bara Migrationsverkets egen internutredning och säkerhetsrapport säger något annat.

Migrationsverket hävdar att det råder inre väpnad konflikt i stora dela av Afghanistan men att situationen trots det inte är sådan att den innebär att alla som återvänder från Europa, riskerar skyddsgrundande behandling. I alla krig dödas många, men det finns också de som överlever.

Menar Migrationsverket att man ska chansa med deras liv och utvisa någon till krig? Är inte alla människor lika mycket värda och förtjänar att leva ett tryggt liv?

Sverige visar ett dubbelt ansikte genom att först exportera vapen till kriget och sedan vägra ta ansvar för resultatet som blir följden av denna inkomstbringande handel. Det låter så fint medmänskliga rättigheter men hur fint är det egentligen? Tänker ni någonsin på hur många människor som har dött eller skadats på grund av era vapen?

Heléne Fritzon och Mikael Ribbenvik! Nu har ni chansen att bevisa hur säkert Afghanistan är. I dag lyfter ett chartrat plan mot Kabul och ni kan ta någons plats. Om ni verkligen vågar så vågar jag också. Vi kan åka tillsammans och se vad som händer.

Den enda tänkbara lösningen är att ge amnesti till alla nu.


Ahmad Rahimi, människorättsaktivist. Grundare av Vakna Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

De ensamkommande flyktingbarnen

LÄS VIDARE

DEBATT. Sverige har hjälpt oss att nå våra drömmar

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Barnkonventionen

Mänskliga rättigheter

Migration

Heléne Fritzon

Flyktingpolitik

Mikael Ribbenvik