Vi tar kampen mot högerextremisterna

S: Det EU de försöker skapa är inte vårt Europa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För oss socialdemokrater är det tydligt att det Europa som Sverige behöver inte är det Europa som de högerextrema krafterna försöker skapa. Tvärtom, skriver Heléne Fritzon och Lena Rådström Baastad.
För oss socialdemokrater är det tydligt att det Europa som Sverige behöver inte är det Europa som de högerextrema krafterna försöker skapa. Tvärtom, skriver Heléne Fritzon och Lena Rådström Baastad.

DEBATT. Det EU som skapades för att säkra fred, frihet och demokrati hotas i dag av högerextrema krafter. Sverige behöver ett EU som står upp för demokrati, trygghet och samarbete. Detta går Socialdemokraterna till val på i vår.

EU skapades som ett samarbete för demokrati, fred och frihet. Vi socialdemokrater är stolta över den aktiva roll som de europeiska S-partierna har spelat i detta arbete.

Under de senaste åren har dock utvecklingen i flera EU-länder gått åt fel håll. Högerextremismen är åter på frammarsch och hotar trygghet, stabilitet och frihet.

Vi kan redan se vad som händer när de högerextrema partierna får sin vilja igenom. I länder som Polen och Ungern ser vi hur kvinnors rättigheter angrips. Vi ser hur pressfriheten inskränks. Vi ser hur möjligheterna att komma åt korruption, valfusk och myndighetsövergrepp försvagas när domstolar och civilsamhälle mer och mer ställs under politisk kontroll.

Vi ser hur de högerextrema förnekar klimatförändringarna samtidigt som den globala uppvärmningen blir ett allt mer påtagligt hot mot vår gemensamma framtid. Fjolårets skogsbränder är bara ett exempel på att klimathotet är något vi måste agera mot i dag. Det kan inte vänta till i morgon.

Vi ser också hur de högerextrema partierna i EU agerar gentemot Putins Ryssland. Franska Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen stödjer öppet Rysslands annektering av Krim-halvön och hyllar Putin som ett politiskt föredöme.

Samma tendenser ser vi hos Le Pens motsvarigheter i exempelvis Italien, Tyskland och Österrike.

För oss socialdemokrater är det tydligt att det Europa som Sverige behöver inte är det Europa som de högerextrema krafterna försöker skapa. Tvärtom.

Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen; som försvarar demokratin, bekämpar klimathotet och står upp för välstånd och schyssta jobb och villkor.

Sverige behöver ett Europa som bekämpar gränsöverskridande brottslighet, som stärker EU:s yttre gräns och tar ett gemensamt ansvar för flyktingpolitiken.

Sverige behöver ett Europa som värnar jämlikhet och jämställdhet.

I Sverige har vi med gemensamma krafter lyckats hålla de högerextrema utanför politiskt inflytande. Lika viktigt är det att sätta stopp för dessa krafter i EU.

Det är detta vi Socialdemokrater kommer kämpa för i vårens val till Europaparlamentet. Vi ser fram emot att samtala med väljare i hela Sverige, på torgmöten, på arbetsplatser, vid dörrknackningar och i sociala medier. EU-valet berör människors vardag – tillsammans ska vi öka valdeltagandet.

För dig som bryr dig om både Sveriges och Europas framtid och för dig som värnar våra demokratiska rättigheter, blir det lika viktigt att rösta i EU-valet som det är i riksdagsvalet.

Den 26 maj är det dags för dig och för Sverige att ta ställning.


Heléne Fritzon, förstanamn på Socialdemokraternas EU-lista (S)
Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE