Debatt

M i Lund delar inte din syn på tiggare, Heberlein

Slutreplik från Joakim Månsson Bengtsson om tiggarnas situation

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är synd att inte Heberlein som kandidat för Moderaterna delar samma syn som andra företrädare i partiet, skriver Joakim Månsson Bengtsson.

SLUTREPLIK. Ann Heberlein har replikerat på min artikel som handlade om att se människan som ber om hjälp. Att respektera de mänskliga rättigheterna och agera för minskat lidande, fattigdomsbekämpning och ge en chans till samhällsinkludering så att de som behöver be om hjälp i dag kan få chansen att lämna sin nuvarande situation.

Hennes huvudsakliga argument innebär att ställa utsatta grupper mot varandra med slutsatsen att i den dragkampen förlorar EU-medborgare som befinner sig i utsatthet.

Min erfarenhet av hur Lunds moderater resonerar är mycket annorlunda i relation till den bild som Heberlein nu ger sken av. Lunds moderater har inte tidigare totalvägrat att det ska finnas ett åretrunt-härbärge i Lunds kommun som stöttas av kommunen.

Föreningen och Moderaterna har inte varit helt eniga sett till storleken på Lunds kommuns insats men att Lund ska hjälpa till i frågan har även Moderaterna varit för. Vilket är en av anledningarna till att jag vill lyfta fram Moderaterna i Lund som en progressiv lokalavdelning vad gäller respekten för mänskliga rättigheter, i jämförelse med hur de för politik från nationellt håll.

Det är synd att inte Heberlein som kandidat för Moderaterna delar samma syn som andra företrädare i partiet.

Heberleins oro kring nedskärningarna i Lund är även den anmärkningsvärd. Om en på riktigt är orolig för nedskärningar är en röst på Feministiskt Initiativ ett rimligt alternativ på valdagen – och inte att värva röster till ett parti som står upp för värre nedskärningar i Lund.

En röst på Fi innebär i stället en röst på ett parti som vill stärka kommunens viktiga verksamheter, motverkar nedskärningar och som inte ställer grupper mot varandra.

Härbärget i kombination med samhällsguidningen som Föreningen Hjälp tiggare i Lund tillhandahåller ger medmänniskor en chans till samhällsinkludering vilket innebär arbete och bostad. För Fi kommer alltid det primära vara att respektera de mänskliga rättigheterna. Samtidigt resulterar ovanstående initiativ till ökade skatteintäkter eftersom chansen ges att lämna fattigdomen och utsattheten.

Således är härbärget en samhällsekonomiskt god investering. Så även om inte mänskliga rättigheter är det viktigaste för Heberlein eller Moderaterna så önskar jag att de varit öppna för våra verklighetsbaserade erfarenheter utifrån härbärget, som visar på att fler kommer i arbete.


Joakim Månsson Bengtsson, vice ordförande i Hjälp tiggare i Lund.
Kommunfullmäktige- och Riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM