ÅSIKT

Sverige måste kräva en skyddszon i Irak

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Robert Hannah: Som svenskassyrier skäms jag för Bildt som utrikesminister

Yazidier på flykt från den fruktade terrormilisen IS längs gränsen mellan Irak och Syrien.

På Ninevehslätten i norra Irak, i hjärtat av det assyriska folkets hemland, ligger min hemby Armash. Vi assyrier är områdets ursprungsbefolkning. Här har min pappa, min farfar och alla mina förfäder sedan generationer tillbaka levt, arbetat och begravts.

Jag tillhör den första generationen av släkten Hanna på tusentals år som inte fått uppleva hur det är att växa upp på Ninevehslätten. Jag är inte ensam. Det är hjärtskärande att veta att 70 procent av den assyriska befolkningen etniskt rensats från Irak sedan 1980-talet. Majoriteten av assyrierna från min hemby har sedan USA:s invasion av Irak 2003, som ivrigt påhejades av vår utrikesminister Carl Bildt, lämnat för att aldrig återvända. Många har sökt nya hem i Sverige.

Nu är min hemby återigen full av människor och liv. De få kvarvarande byborna har öppnat sina hem, sin skola och sin kyrka till över 200 assyriska och jezidiska flyktingar som har flytt från de delar av Ninevehslätten som kontrolleras av den jihadistiska terrormilisen Islamiska Staten (ISIS). Samtidigt lämnar de familjer som har döttrar som nått puberteten byn. De är skräckslagna för att ISIS ska ta flickorna tillfånga och sälja dem på slavmarknader i Mosul. Rädslan är befogad. ISIS befinner sig bara 20 minuters bilväg bort i den assyriska byn Khorsabad. Byborna vågar inte förlita sig på att det Kurdiska regionala styrets (KRG) militär peshmerga kommer kunna skydda dem.

De släktingar som jag pratat med på telefon har gett upp hoppet: ”Vi har ingen framtid i Irak. Vi kommer lämna landet men vet inte vart vi ska ta vägen. Vi kommer aldrig få leva i fred”.

Det är helt avgörande att omvärlden säkrar en frizon för assyrierna på Ninevehslätten. I annat fall kommer det i bästa hand sluta med att den assyriska kulturen försvinner från Irak, tillsammans med alla flyktingar. I värsta fall kommer det sluta med ett folkmord. Assyrierna som flyr Armash och andra delar av Ninevehslätten kommer aldrig att återvända eftersom deras säkerhet inte kan garanteras. Det kommer aldrig mer leva några assyrier i hjärtat av det assyriska hemlandet.

Ordens tid är förbi. Sedan ISIS avancerat in på Ninevehslätten krävs handling från omvärlden för att rädda världens kanske äldsta civilisation. Det är uppenbart att Iraks regering inte vill eller kan skydda sina minoritetsbefolkningar. Ingen världsledare kan påstå att de inte har hört de irakiska minoriteternas rop efter hjälp. Men Sveriges utrikesminister ser mellan fingrarna – han nämner inte ens det assyriska folkets namn i sin senaste debattartikel i Expressen.

Det är Moderaterna och ytterst Carl Bildt som är ansvariga för att Sverige ännu inte har krävt att en skyddszon upprättas för assyrierna, jezidierna och shabakerna på Ninevehslätten. Trots att Sverige är en föregångare i världen i kampen för mänskliga rättigheter och har en av världens största assyriska minoriteter – 120 000 personer - vägrar Sveriges utrikesminister arbeta för att en skyddad zon upprättas.

Som svenskassyrier skäms jag över att Carl Bildt är Sveriges utrikesminister. Bland svenskassyrier kommer Carl Bildt för evigt att bli ihågkommen som mannen som tjänade miljoner på att USA startade krig mot Irak, som bad Turkiet om förlåtelse i samband med att Sveriges riksdag 2009 erkände folkmordet Seyfo mot assyrierna och som utrikesministern som inte alls agerade för en skyddszon på Ninevehslätten.

Seyfo, Förintelsen, Stalins kulturella folkmord, Röda khmerernas folkmord i Kambodja, Srebrenica och Rwanda. Vi har tillåtit för många folkmord äga rum under mänsklighetens historia. Ska vi tillåta det assyriska folket utsätts för ännu ett?

Roberth Hannah