Vi fick det Sverige som vi förtjänade

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mattias Ronge: Allas ansvar att landet utvecklas åt rätt håll

Jan björklund (FP), Stefan Löfven (S), Göran Hägglund (KD) och Fredrik Reinfeldt (M) inför Aftonbladets partiledardebatt.
Foto: Urban Andersson.
Jan björklund (FP), Stefan Löfven (S), Göran Hägglund (KD) och Fredrik Reinfeldt (M) inför Aftonbladets partiledardebatt.
Foto: CAROLINA BYRMO
Mattias Ronge.

I går, efter att ha bombats med information och budskap, bestämde vi vilka politiker som ska leda vårt land de närmaste fyra åren. Vi delade ut vårt förtroende till de människor som vi tror bäst kan företräda oss och se till vårt bästa, som individer och som nation.

I dag vaknar vi upp till det Sverige som vi förtjänar.

Vi vaknar upp i ett feministiskt Sverige. Gudrun Schyman har lyft en politiskt död fråga och fått oss att yrvaket tvingas konstatera: Vi lever i ett samhälle där kvinnor fortfarande tjänar mindre än män, trots att de utför samma arbete. Schyman tog jämställdheten in i människors vardagsrum (som hon faktiskt besökte i en helt ny sorts personlig valturné) och efter framgångarna i EU-valet blev det svårt för de etablerade partierna att bortse från feminismen i sin kommunikation.

Vi vaknar upp i medelklassens Sverige. Valstrategernas viktigaste uppgift var att inte skrämma den viktiga medelklassen trots att det röda och blå blocket har helt olika syn på vård, skola och välfärd. De trygga budskapen på planscherna hade testats så hårt mot fokusgrupper att de förlorat all form av egen identitet. Utom när motståndarsidan klottrade på dem, eller fäste rosa glasögon på dem.

Vi vaknar upp i attackernas Sverige. Moderaterna byggde en hel kampanj på att berätta vilka försämringar vi kunde vänta oss om de förlorade valet. Socialdemokraterna använde sig av digitala kampanjer för att snabbt kunna attackera bristerna i det borgerliga Sverige. Ibland använde man sig av humor, som i det beroendeframkallande mobila spelet Floppy Borgs (en variant av Flappy Birds). Vi såg också allvarligare, fysiska attacker mellan politiska meningsmotståndare och 2014 var året då nazister marscherade öppet på våra gator.

Vi vaknar upp i utanförskapets Sverige. Många människor som inte tillhör medelklass i storstad lämnades därhän i kampanjarbetet. De testade inte lika starkt i fokusgrupperna. I valet i går blev det tydligt att vissa människor som lämnats utanför valde att lägga sin röst på ett rasistiskt parti. Och valrörelsen visade återigen att vi inte vet hur vi ska bete oss inför detta faktum. Borde vi tysta rasisterna? Ska vi kritisera dem? Kan vi avslöja dem? Men vilket sätt som än provades så var stödet för Sverigedemokraterna fortsatt starkt.

Vi vaknar upp i klyftornas Sverige. Skillnaderna mellan de som har det bra och de som har det dåligt ökade under de senaste åtta åren – och det tycker vi är rätt okej eller så tror vi att det inte går att förändra. Vi fick under valrörelsen höra om utförsäkringar, ökad ungdomsarbetslöshet och försämrade skolresultat för barn till lågutbildade. Men att läsa om hur samhället slits isär verkade inte påverka förtroendet för våra politiker i någon särskild riktning.

Vi vaknar upp i vårt Sverige. Var och en av oss har ett ansvar för att det är ett Sverige som vi tycker om och som vi känner igen oss i. Som vi känner förtroende för. Ett land som vi är stolta över. Kanske blev det precis som du ville, valresultatet. Det är fredag när jag skriver detta och jag vet redan att det inte blev som jag ville. Och jag vet att det är mitt fel. I år skulle jag ha varit med i valrörelsen och i år skulle jag göra skillnad. Jag hade lovat mig själv det och jag bröt det löftet. Inget särskilt kom emellan mig och mitt politiska engagemang. Bara livet.

När jag läser den här artikeln är det måndag. Och jag har vaknat upp i det Sverige som jag förtjänar.

Mattias Ronge

Publicerad: