Ett svek att skänka bort våra skattepengar

Slutreplik från SD om EU:s coronafond

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är viktigt viktigt att Sverige omges av länder som för en sund finanspolitik, inte lever över sina tillgångar och som inte kräver svenska skattemedel för att finansiera sin budget. Slutreplik om coronafonden från Oscar Sjöstedt, SD.
Det är viktigt viktigt att Sverige omges av länder som för en sund finanspolitik, inte lever över sina tillgångar och som inte kräver svenska skattemedel för att finansiera sin budget. Slutreplik om coronafonden från Oscar Sjöstedt, SD.

DEBATT

SLUTREPLIK. EU-minister Hans Dahlgren menar att de europeiska länderna är beroende av varandra. Vi håller med. Sverige tjänar på att omges av starka ekonomier, det är det ingen som ifrågasätter.

Lika viktigt är dock att Sverige omges av länder som för en sund finanspolitik, inte lever över sina tillgångar och som inte kräver svenska skattemedel för att finansiera sin budget.

Att svenska skattebetalare skuldsätts med 150 miljarder kronor – som sedan slussas vidare till mindre välskötta ekonomier – motverkar att länderna tvingas genomföra nödvändiga reformer för att komma ur sina kroniska budgetunderskott. I stället ser vi hur dessa länder föreslår sänkt pensionsålder, förkortade arbetsveckor och införandet av medborgarlön.

Det är givetvis upp till dessa länder att avgöra vad de vill finansiera, svenska skattebetalare ska dock inte stå för notan.

Samtidigt har vi enorma behov på hemmaplan. Socialdemokraternas mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 har fallerat, vi har nu den femte högsta arbetslösheten i hela unionen. Vi har flest fattigpensionärer i hela Norden. Vi har ett underfinansierat pensionssystem där var sjätte pensionär är på, eller under, gränsen för fattigdomsrisk. Vi har ett rättsväsende som behöver resurser, fängelser som är fulla och polislöner som är för låga.

Kan Sverige avvara de 150 miljarder vi nu ger bort? Är vi nöjda med dagens nivåer på pensionen? Är vi nöjda med tryggheten i det offentliga rummet? Nej, Sverige är i desperat behov av dessa 150 miljarder.

För Sverigedemokraternas del är det en självklarhet att våra medborgare kommer i första rummet. Det innebär inte att vi ignorerar andra länder, bara att vi prioriterar annorlunda.

Att ta pengar från svenska skattebetalare och ge bort till andra länder är varken samarbete eller handel, det är enbart ett svek. Ett svek mot de äldre, ett svek mot de yngre och ett svek mot nästa generation. Denna generation som nu kommer tvingas städa upp röran Socialdemokraterna och deras stödpartier nu lämnat över.


Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE