Er budget är ett svek mot brottsoffren

Replik från Moderaterna om regeringens satsningar mot gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen har presenterat en historiskt stor budget men historiskt låga satsningar på rättsväsendet. Vare sig polisen, åklagarna eller domstolarna får en krona av de nya satsningarna inom budgeten under 2021, skriver Johan Forssell.
Regeringen har presenterat en historiskt stor budget men historiskt låga satsningar på rättsväsendet. Vare sig polisen, åklagarna eller domstolarna får en krona av de nya satsningarna inom budgeten under 2021, skriver Johan Forssell.

REPLIK. Regeringen försöker gång på gång skryta med sitt 34-punktsprogram för att stoppa gängen.

Nu hävdar Damberg och Johansson att budgeten kommer strypa nyrekryteringar till gängkriminalitet och att inte en krona ska ges till de kriminella. Tyvärr är verkligheten en annan än vad regeringen vill ge sken av.

Regeringen har presenterat en historiskt stor budget men historiskt låga satsningar på rättsväsendet. Vare sig polisen, åklagarna eller domstolarna får en krona av de nya satsningarna inom budgeten under 2021. Inte heller Ekobrottsmyndigheten. Det klingar inte särskilt väl med den kraftigt ökade ekonomiska och organiserade brottsligheten.

Hela rättsväsendet måste ges tillräckliga förutsättningar för att kunna utreda och förhindra grov brottslighet. Regeringen hävdar att fler grovt kriminella nu sitter bakom lås och bom, men faktum är att det också finns färre anstaltsplatser nu än exempelvis 2010.  

Regeringen är oförmögen att analysera hela spektrumet och förutsättningarna är dåliga för att bemöta den negativa samhällsutvecklingen med skjutningar, sprängningar och våldsbrott, som numera är en del av vardagen.

Sverige avviker även ur ett europeiskt perspektiv. Regeringens åtgärder mot gängkriminalitet är andefattiga och budgeten ett svek mot hela rättsväsendet men även mot brottsoffer.

Moderaterna vill mer och har inspirerats av Danmark när vi presenterade tio mönsterbrytande reformer för att knäcka gängkriminaliteten. Sverige måste våga vara lika tuff som man är i Danmark. Det handlar exempelvis om att det ska bli straffbart att vara med i kriminella gäng och att fler brottslingar ska utvisas. Det behövs också dubbla straff, ett system med anonyma vittnen och visitationszoner.

Det ska inte löna sig att vara kriminell. Vi moderater vill minska drivkrafterna hos gängkriminella att begå brott och vill därför att det ska bli enklare att beslagta egendom från gängkriminella. Då måste rättsväsendet ha goda möjligheter att beslagta brottsvinster.

Förebyggande åtgärder är nödvändiga men vi måste likväl kunna möta den grova organiserade brottsligheten med hårda konsekvenser. Sverige har varit en lekplats för gängkriminella allt för länge. Vi moderater kräver ett slut här och nu.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE