Vi är överens om att skärpa invandringen

Jimmie Åkesson: Historiskt besked från SD, M, KD och L i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det förslag vi idag lägger fram, tillsammans med M, KD och L, är ett litet steg i rätt riktning och faktiskt en historisk händelse i svensk politik. Aldrig tidigare har förnuftets röst i invandringsfrågan varit så tydligt och brett representerad av en så pass samspelt konservativ opposition, skriver Jimmie Åkesson.
Det förslag vi idag lägger fram, tillsammans med M, KD och L, är ett litet steg i rätt riktning och faktiskt en historisk händelse i svensk politik. Aldrig tidigare har förnuftets röst i invandringsfrågan varit så tydligt och brett representerad av en så pass samspelt konservativ opposition, skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT. I dag tar vi ett steg mot ett bättre Sverige. Tillsammans med stora delar av oppositionen markerar vi mot regeringens naiva och verklighetsfrånvända syn på migrationspolitiken.

Det förslag vi idag lägger fram, tillsammans med M, KD och L, är ett litet steg i rätt riktning och faktiskt en historisk händelse i svensk politik. Aldrig tidigare har förnuftets röst i invandringsfrågan varit så tydligt och brett representerad av en så pass samspelt konservativ opposition.

Det förslag vi nu, tillsammans med den övriga oppositionen, presenterar hade sett väldigt annorlunda ut om Sverigedemokraterna ensamma stod bakom det, samtidigt är förslaget betydligt bättre än alternativet – regeringens kryphålspolitik.

Vi är alltjämt av uppfattningen att lagstiftningen behöver göras om från grunden, något som dock tyvärr inte låter sig göras med annat än en majoritet för detta i Sveriges riksdag. En möjlighet som kan bli verklig först efter valet 2022, när väljarna satt ned foten mot vår nuvarande regering.

I ett sådant läge kommer Sverigedemokraterna att riva upp migrationslagstiftningen i dess helhet och göra om den från grunden.

Likväl. Oppositionens möjligheter att samarbeta samt den riktning som detta förslag pekar i, utgör två konkreta styrkebesked som vi Sverigedemokrater har anledning att glädjas åt i dag.

Det förslag som vi presenterar innebär bland annat att möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl begränsas. Likaså skärps kraven på kunskaper i det svenska språket och samhällskunskap för dem som söker permanent uppehållstillstånd, genom att det införs direkt i lagstiftningen.

Kraven blir hårdare och undantagsfallen färre.

Vi stärker också försörjningskraven vid anhöriginvandring och begränsar kraftigt de undantag som görs för detta. Vi begränsar också möjligheterna till anhöriginvandring genom att skärpa kriterierna och korta tidsfristen.

Förslaget i sig ligger som sagt långt ifrån vad som egentligen behöver göras för att få Sverige på rätt köl igen. Vi behöver fortfarande en nollvision för all asylrelaterad migration och en återvandring som innebär ett nettominus.

Det som i dag presenteras kommer dock att täppa igen några av kryphålen i lagstiftningen och begränsa de framtida skadorna orsakade av regeringens massinvandringspolitik.

Regeringen har hela tiden verkat för att öka invandringen genom att tumma på de regler som de tvingats införa efter påtryckningar från oppositionen och opinionen. Det är ett arbete som ständigt pågått i det fördolda, där regeringens förslag offentliggjorts under högtider, sena fredagskvällar eller andra tidpunkter när deras skadliga politik har som störst chans att segla under väljarnas radar.

Stefan Löfven och den regering han företräder kommer att gå till historien som ett av Sveriges i särklass mest skadliga styren i den demokratiska historien.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet följde i Reinfeldts spår, öppnade dörren till Sverige på vid gavel och möjliggjorde för en ohållbar, okontrollerad och i förlängningen omänsklig invandring. Sveriges samtliga samhällsbärande institutioner har fått känna av effekten av detta.

Vi har kommit till en punkt då säkerheten, utbildningen, välfärden och vården tampas med allvarliga underskott. Regeringen har i stället prioriterat medborgare från andra länder framför de som under hela sina liv bidragit till att bygga upp vårt hem.

Sverigedemokraterna sätter alltid Sveriges intressen i första rummet och vi har sedan riksdagsinträdet satt en stor ära i att aldrig vika från vår pragmatiska och demokratiska princip, att vi är beredda att samtala med samtliga partier i Sveriges riksdag.

I dag innebär detta att gripa möjligheten att, i så stor utsträckning som möjligt, förbättra ett uselt lagförslag. Med Sveriges bästa för ögonen och genom samtal med andra partier.

I dag är dagen då regeringen blir uppmärksammade på den samlade oppositionens protester mot den naiva migrationspolitiken.

Det är nu vi tar det första lilla steget mot ett Sverige i balans, mot ett Sverige som ser om sitt eget hus och som gör rätt gentemot sin befolkning – våra äldre som har byggt Sverige likväl som de som bygger Sverige i dag.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE