Debatt

Nazister på judarnas dag – hur tänker ni?

Debattören: Polisen måste använda sunt förnuft och stoppa NMR:s demonstration

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Polisen hänvisade nazisterna till en ny marschväg – nära synagogan i Göteborg. På Jom Kippur, judarnas heligaste dag. Nej, det är inte 30-talet utan hösten 2017 i Göteborg, Sverige, skriver Willy Silberstein.
Polisen hänvisade nazisterna till en ny marschväg – nära synagogan i Göteborg. På Jom Kippur, judarnas heligaste dag. Nej, det är inte 30-talet utan hösten 2017 i Göteborg, Sverige, skriver Willy Silberstein.

DEBATT

DEBATT. För ett par år sedan var jag moderator vid bokmässan i Göteborg.

Jag intervjuade en avhoppad nazist och frågade hur han tidigare kunde förneka Förintelsen – när han var nazist.

Han tittade in i mina ögon och sa långsamt: jag förnekade aldrig Förintelsen. Jag tyckte att den var bra. Jag var för den.

Detta var ett av mitt livs märkligare händelser. Jag har, så att säga, fått Förintelsen med modersmjölken. Min mamma satt i Auschwitz och befriades i Bergen-Belsen. Nästan alla mina släktingar mördades på både mammas och pappas sida.

Nu stod jag öga mot öga med en man som tidigare inte förnekade Förintelsen utan varit för den.

Händelsen kommer tillbaka i dag när jag läser om nazister, varav många säkert tycker att Förintelsen var högst motiverad. De hatar mig för att jag är jude.

Det är sådana grupper som ska ut och demonstrera i Göteborg. Om vi hade läst om 1930-talets Tyskland hade det passat in i ett mönster. Nazister får inte demonstrera där de tänkt att göra det. I stället hänvisar polisen till en ny marschväg – nära synagogan i Göteborg. På Jom Kippur, judarnas heligaste dag.

Men detta är alltså Sverige, Göteborg, hösten 2017.

Låt mig tydligt slå fast: jag vill inte förbjuda nazister att demonstrera. De skyddas av samma grundlag som jag.

Men lagen förbjuder inte poliser och andra att tänka.

Fortfarande finns överlevande från Förintelsen. Tanken att de ska tvingas komma i närheten av nazistiska demonstrationståg på Jom Kippur, är plågsam.

Jag vet att lagen ger dem som demonstrerar långtgående rättigheter. Men polisen har ändå att se till ordningen vid en demonstration. Är det inte risk för ordning och säkerhet när nazister tågar förbi synagogan på Jom Kippur? Det är en dag då många judar, som aldrig sätter sin fot i synagogan under övriga året, går till gudstjänsten.

Vad vi nu ser är ytterligare led i en normaliseringsprocess. För bara tio eller 20 år sedan tror jag att tanken att nazister skulle tåga nära synagogan på Jom Kippur var absurd och omöjlig. Nu kommer händelse på händelse.

I somras stod nazister i Almedalen, på mark upplåten av arrangören, och spred sitt budskap som vilka intresseorganisationer som helst.

Synagogor och andra judiska byggnader är i dag befästningar, till stor del som skydd mot islamistiskt våld men också mot högerextremister.

I början var det onormalt. Nu reagerar få inför att det ibland står k-pistbeväpnad polis utanför judiska dagis eller vid gudstjänster. Att judar är hotade för att de är judar sticker inte längre ut som tidigare.
Vi har också sett i Brås statistik att anmälningar för hatbrott mot judar ökat markant på senare tid.

Mot denna bakgrund vill jag vädja till polis att tänka ett varv till. Dan Eliasson, chef för rikspolisstyrelsen, kan du inte lyfta luren och tala med ansvariga? Jag tror att du förstår detta.
Som barn till överlevande har jag lovat mig själv att aldrig förtröttas i kampen mot judehatare. Men vi behöver hjälp.
Sunt förnuft hos polisen är ett exempel på vad vi behöver. Sunt förnuft nu.


Willy Silberstein


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Nazistdemonstrationen under Bokmässan

LÄS VIDARE

DEBATT. Slagorden ekade av hat och hot mot judar

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazistdemonstrationen under Bokmässan

Förintelsen

Dan Eliasson

Willy Silberstein

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Antisemitism

Nazism