Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Fisket är beroende av en god havsmiljö

Slutreplik från Sveriges fiskares producentorganisation om Östersjön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-09-06

Jag vänder mig starkt emot Baltic waters verklighetsbeskrivning, man överdriver effekterna av fiske och bortser nästan helt från miljöeffekter. Slutreplik från Peter Ronelöv, SFPO.

SLUTREPLIK. Jag företräder SFPO, en producentorganisation på fiskets område för småskaligt fiske, vi talar inte för det storskaliga pelagiska fisket.

Jag vänder mig starkt emot Baltic waters verklighetsbeskrivning, man överdriver effekterna av fiske och bortser nästan helt från miljöeffekter.

Den samlade havsvetenskapen tar utifrån bästa tillgängliga underlag fram förslag på vad som hållbart kan fiskas och därefter bestämmer politiken nivåerna. Det är en demokratisk ordning som fungerar.

 

I det Internationella Havsforskningsrådets senaste råd för Östersjöns östra torskbestånd står att läsa: Den låga tillväxthastigheten, dåliga konditionen och höga naturliga dödligheten hos torsk är relaterad till förändringar i ekosystemet som omfattar dåliga syreförhållanden, för ändrad utbredning av sill och skarpsill och hög grad av parasitinfektioner.

Det är helt klart att torsken påverkas kraftigt av Östersjöns dåliga miljö – inte bara på marginalen som Baltic waters hävdar.

 

Östersjöns miljöproblem är gigantiska, stora områden med syrefria bottnar, högre svavelhalter än någonsin har i dagarna uppmätts – att det då inte skulle vara det största hotet mot torsken övergår vårt förstånd. Varför ser inte Baltic Waters verkligheten?

Vad gäller fiske har svenska fiskare inte bottentrålats efter torsk i Östersjön på över fem år, men situationen blir sämre för varje år. Det borde indikera att orsaken till torskens problem inte är bottentrålning.

Baltic Waters vill bara prata om gamla föroreningar. I vår artikel pekar vi på pågående förorening av Östersjön, den måste minimeras omgående och markant.

 

SFPO och fisket i övrigt försöker inte fly ansvar och vi skyller inte ifrån oss.

Vi är en basnäring som är beroende av en god havsmiljö för att kunna producera mat. Matproduktionen sker direkt genom fiske för humankonsumtion eller indirekt från våra kollegor som fiskar till foder. Yrkesfisket påverkar, det känner vi väl till. Vi strävar efter långsiktig hållbarhet och tar ansvar och verkar för att förbättra havsmiljön.


Peter Ronelöv, SFPO (Sveriges fiskares producentorganisation)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.