Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Alkohol ska inte vara en näringspolitisk fråga

Replik från IOGT-NTO om att sänka skatten för mikrobryggerier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-28

Att företrädare för M, SD och KD väljer att subventionera alkoholföretagen på bekostnad av våran gemensamma hälsa är ett allvarligt avsteg från den svenska alkoholpolitiken. Replik från Lucas Nilsson.

REPLIK. Syftet med svensk alkoholpolitik är att skydda människor från alkoholens skadeverkningar. 320 000 barn i Sverige påverkas negativt av sina föräldrars alkoholkonsumtion, hundratusentals människor brottas med ett beroende, ännu fler med en nära anhörig som har ett beroende. Utöver det orsakar alkohol årligen tusentals cancerfall i Sverige.

Den sammanvägda samhällskostnaden för alkohol beräknas till över 100 miljarder kronor.

 

Ett av de viktigaste instrumenten som politiken har till sitt förfogande för att minska alkoholens skador är alkoholskatten.

Genom att höja skatten uppstår två effekter. Det ena är att det offentliga får in pengar som till viss del – dock enbart en bråkdel – kan kompensera för de kostnader som alkoholföretagens produkter orsakar. Det andra är att alkoholkonsumtionen dämpas genom att skatten får en effekt på priset.

 

I grunden för detta ligger en förståelse som torde vara självklar för alla politiker: alkohol är aldrig samhällsekonomiskt lönsam, utan en förlustaffär för samhället.

Det är därför alkoholpolitiken är en folkhälsofråga, inte en näringspolitisk fråga. Att företrädare för M, SD och KD väljer att subventionera alkoholföretagen på bekostnad av våran gemensamma hälsa är ett allvarligt avsteg från den svenska alkoholpolitiken.

Det är också ett avsteg som ironiskt nog kommer få kontraproduktiva utslag i samhällsekonomin.

 

Reformen beräknas kosta 120 miljoner kronor årligen. Det motsvarar ungefär hela det statliga anslaget för det förebyggande arbetet av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

I stället för att stärka detta arbete – eller lägga reformutrymmet på stimulanser i andra, faktiskt samhällsnyttiga delar av näringslivet – väljer man alltså att subventionera alkohol.

 

WHO släppte nyligen en rapport som visar hur samhällsskadliga branscher, så som alkohol och tobak, ligger bakom 2,7 miljoner dödsfall årligen i Europa. Vi kan inte bygga vårt välstånd på dessa branscher. Istället behöver vi reformer som minskar skadorna av alkohol och andra samhällsskadliga varor.

Alkoholpolitiken ska skydda människor, inte dela ut subventioner till alkoholföretag.


Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln