Liberalerna sviker de allra mest sårbara

Debattörerna: Partiet väljer makten före kvotflyktingarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det svenska kvotflyktingssystemet satts ur spel med Liberalernas godkännande. Partiledningen sviker sina liberala grundvärderingar och väljer makten framför allt. Det är sorgligt att se, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth.
Det svenska kvotflyktingssystemet satts ur spel med Liberalernas godkännande. Partiledningen sviker sina liberala grundvärderingar och väljer makten framför allt. Det är sorgligt att se, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth.

DEBATT. Med krig, extrema klimatförändringar och sinande naturresurser blir världens flyktingar allt fler och för varje år slås nya rekord.

Över hundra miljoner människor är på flykt. Det motsvarar hela en procent av jordens befolkning.

I det här läget borde vi i Sverige göra allt i vår makt för att hjälpa. Inte lägga pengar på en pr-kampanj med syfte att kommunicera: kom inte hit. Men det är just vad denna regering nu har gjort.

Detta år ska Sverige, enligt Tidöavtalet, endast ta emot 900 kvotflyktingar. Det innebär en rejäl minskning från det tidigare åtagandet. Sedan 2018 har Sverige tagit emot 5 000 kvotflyktingar årligen. Under coronapandemin hjälptes 6 401 människor, då situationen var särskilt allvarlig.

Världens kvotflyktingar är särskilt sårbara. Det är de allra mest nödställda flyktingarna. De som inte utan FN:s hjälp kan fly och de som inte har någon möjlighet att leva kvar i sina hemländer.

Att Sveriges regering väljer att slå på just de mest utsatta flyktingarna i världen, för att plocka populistiska poänger, är förkastligt.

Något av det mest svårbegripliga är att Liberalerna aktivt valt att stå bakom den här nya linjen, som både strider mot mänskliga rättigheter och folkrättsliga principer.

Den liberala partiledningen, som därmed sviker sina liberala grundvärderingar, verkar välja makten framför allt. Det är sorgligt att se. För med deras godkännande har nu det svenska kvotflyktingssystemet satts ur spel.

I Sverige har det sedan 1950 varit en självklarhet att bidra och ställa upp i kvotflyktingsamarbetet. Det är en mycket liten kostnad i sammanhanget för att inom FN-systemet hjälpa de mest nödställda.

Vårt land har satt en stolthet i att gå i bräschen och att ställa upp utifrån behov. På så sätt har vi också satt press på andra rika länder att göra detsamma.

Den här principen har varit viktig också för Liberalerna. Före de valde Tidöavtalet.

Men det går att ändra historiens förlopp. Det går att ryta ifrån och göra det som är rätt.

Vi vet att det finns gott om aktiva liberala politiker runtom i landet som står upp för kvotflyktingarna.

Liberaler som också vill att Sverige fortsatt ska vara en fristad för de allra mest utsatta och som inte tycker att Sverige ska sänka sina ambitioner i arbetet för en bättre värld. Vi hoppas att några av er också sitter i riksdagen.

Till er vädjar vi: Ni kan göra skillnad.

För det är inte nu, i rekordsvåra tider som ett rikt land som Sverige ska sluta bry sig om sin omvärld. Det är nu vi behövs som mest.


Sara Kukka-Salam, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet
Jesper Eneroth, vice ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN