Trumps beslut riskerar att göra IS starkt igen

Vänsterpartiet: Sverige måste reagera – och stötta kurderna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om Turkiets stridsvagnar rullar in i norra Syrien finns risken att IS-fångarna kan komma undan och att terrorsekten växer igen. Ska omvärlden verkligen tolerera det? Vi menar att omvärlden måste reagera med kraft, skriver debattörerna.
Om Turkiets stridsvagnar rullar in i norra Syrien finns risken att IS-fångarna kan komma undan och att terrorsekten växer igen. Ska omvärlden verkligen tolerera det? Vi menar att omvärlden måste reagera med kraft, skriver debattörerna.

DEBATT. Hela världen jublade när kurderna med allierade besegrad IS i norra Syrien. Tack var deras uppoffringar lever vi i en bättre och säkrare värld.

Mitt under brinnande krig omringade av fiender försöker federationen i norra Syrien skapa ett bättre samhälle där olika folk med olika språk och religioner lever tillsammans, där kvinnor har rättigheter och där man kan bygga en gemensam framtid.

Federationen har också fått den viktiga men svåra uppgiften att ta hand om tiotusentals tillfångatagna IS-anhängare. Terrorister som borde ställas inför rätta och dömas.

I natt kom ett katastrofalt beslut från Donald Trump och USA: De sviker den tidigare allierade federationen i norra Syrien och lämnar ut dem till Nato-allierade Turkiet, som vill krossa deras självstyre.

För Turkiet har det avgörande målet hela tiden varit att bekämpa varje exempel på kurdiskt självstyre, inte att hjälpa till i kampen mot IS. Tvärtom, de har gett dem indirekt stöd. IS sålde olja via Turkiet och terrorister reste genom Turkiet för att ansluta sig till IS.

Vi vet redan vad som kan ske om den turkiska militären tillåts anfalla norra Syrien. När Turkiet invaderade Afrinprovinsen i Syrien för att krossa det kurdledda styret där genomfördes en brutal etnisk rensning med många dödade. Hundratusentals kristna, yezidier och kurder flydde och Turkiet använder nu islamistiska jihadister för att terrorisera Afrins befolkning. Nu stå mycket mer på spel.

Om Turkiets stridsvagnar rullar in i norra Syrien finns risken att IS-fångarna kan komma undan och att terrorsekten växer igen. Ska omvärlden verkligen tolerera det? Vi menar att omvärlden måste reagera med kraft.

Men EU fortsätter vara tysta inför Turkiets övergrepp på den egna befolkningen och kurder i grannländerna. EU-miljarderna strömmar till Erdogan och vapenexporten fortsätter. Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet tystade Europa när Erdogan blev vår gränspolis.

I detta läge behöver federationen i norra Syrien allt stöd den kan få. Låt oss samlas för den enda progressiva och hoppfulla delen av Syrien. De som besegrade IS, där olika folk lever tillsammans och där kvinnor har rättigheter.

Det är nu omvärlden måste reagera. Den svenska regeringen måste ta ställning.

  • Stoppa omedelbart den svenska vapenexporten till Turkiet.
  • Kalla upp Turkiets ambassadör för en skarp markering.
  • Dra in allt EU-stöd till Erdogans styre i Turkiet.
  • Ge direkt humanitärt stöd till federationen i norra Syrien.

Nu är det bara omvärldens snabba och starka protester som kan förhindra detta svek mot de som offrade allt i kampen mot IS. Sverige måste höja rösten.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet
Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE