Dyrare påsar feltänkt – arbeta med oss i stället

Slutreplik från Svensk handel om skatten på plastpåsar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att sträcka ut en hand och arbeta tillsammans med handeln införs nu en skatt med minst sagt diffusa miljöeffekter. Det är djupt olyckligt, skriver Mats Hedenström.
Foto: PMAGI AB
I stället för att sträcka ut en hand och arbeta tillsammans med handeln införs nu en skatt med minst sagt diffusa miljöeffekter. Det är djupt olyckligt, skriver Mats Hedenström.

DEBATT

SLUTREPLIK. När regeringen straffbeskattar plastpåsar ignorerar de handelsföretagens engagemang i frågan.

Svensk Handel är helt överens med Per Bolund om att plastpåsar inte hör hemma i vår natur och i haven. Samtidigt är det inte heller svenska plastpåsar som i första hand skräpar ned.

Handelns företag bedriver sedan flera år ett aktivt arbete för att minska den onödiga användningen av plastpåsar. Vi kan konstatera att arbetet har gett resultat och att vi är på rätt väg.

Fler delar av handeln har börjat ta betalt för påsen, handlare tar genom initiativ som One bag habit, steg för att minska användningen av plastpåsar och handeln har dessutom gått före i arbetet med att fasa ut den fossila plasten i våra påsar.

Vi är på god väg att klara EU:s mål om minskad användning av plastpåsar till år 2020. Förra året halverades dessutom mängden plastkassar kring svenska stränder, enligt en rapport från Håll Sverige rent.  

Allt detta verkar dock ha gått regeringen helt förbi. I stället för att sträcka ut en hand och arbeta tillsammans med handeln införs nu en skatt med minst sagt diffusa miljöeffekter. Det är djupt olyckligt.

Att under grön flagg införa symboliska skatter för att fylla statskassan är oseriöst. I förlängningen riskeras förtroendet för politikens förmåga att lösa de verkliga miljöproblem som vi har.

Sverige behöver en kraftfull miljö- och klimatpolitik som levererar konkreta resultat. Plastpåseskatten är tyvärr inte ett exempel på detta utan kan närmast liknas vid ett slag i luften.


Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk handel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE