ÅSIKT

Stärk skyddet för barn som hotas giftas bort

Replik från M om barnäktenskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK. Det måste vara en självklar utgångspunkt för all lagstiftning och allt myndighetsarbete att barn inte ska vara gifta i Sverige. Barn ska ha rätt till sin egen frihet och sitt eget liv och det ska gälla alla barn. Men så ser det inte ut i Sverige i dag. Detta är ingen nyhet för regeringen och Åsa Regnér (S).

Det behövs en förändring och lagen behöver skärpas för att alla barn ska betraktas som just barn – äktenskap i Sverige ska enbart gälla vuxna. Detta är något som regeringen har blundat för.

Barnäktenskap är redan förbjudet i svensk lag i dag, men lagen kan ge undantag åt äktenskap som ingåtts utomlands utan svensk anknytning. Följden har blivit att barn som kommer till Sverige, oftast unga flickor, i vissa kommuner har placerats av socialtjänsten i samma boenden som vuxna män de är gifta med.

Det är djupt beklagligt att regeringen så länge inte agerat i den här frågan, för regeringens passivitet drabbar i första hand barnen.

Alliansen står enade bakom att luckorna i lagstiftningen måste täppas till. Vi moderater vill förstärka skyddet för barn som riskerar att giftas bort eller som har blivit bortgifta.Moderaterna vill även arbeta för att förbättra det förebyggande arbetet. Värderingar om barns rätt till trygghet och att vara barn ska vi inte tumma på.

Regeringen har svikit de här barnen länge nog. Nu är det dags att agera.


Ewa Thalén Finné, talesperson i civilutskottet (M)
Tina Ghasemi, riksdagsledamot (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM