Jawad, 19, dör hellre än att bli utvisad

Debattörerna: Afghanistan är inget säkert land, stoppa alla utvisningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-02-13

”Det är klart att det är lättare att ta oss killar som inte är brottsliga. Vi ljuger inte, och vill inte gömma oss. Klart att de hittar oss", berättar 19-årige Jawad Huseini  i debattartikeln.

DEBATT. Förra tisdagen vaknade 19-årige Jawad Huseini på Tjörn av att någon klev in hans sovrum och lyste på honom med en ficklampa.

Han trodde först att några kompisar skämtade, men det visade sig vara Gränspolisen.

Klockan var sex på morgonen när de tre männen klev in i Jawads lilla stuga på lantgården i Hjälteby. I huvudbyggnaden intill bor Jawads svenska mamma Maria Karlsson. Inne hos henne var ytterligare fyra poliser i färd med att söka igenom rum efter rum.

Efter fyra år i Sverige skulle Jawad hittas till varje pris, och utvisas till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. 

”Jag har gjort allt. Jag kom ensam till Sverige när jag var 16 år. Jag har gått i skolan, pluggat, praktiserat och blivit erbjuden olika arbeten. Jag kan jobba som snickare, städare eller bagare. Men jag har inte kunnat arbeta, för att Migrationsverket har sagt nej.”

Migrationsverkets regler är outgrundliga, uppenbarligen även för de anställda. Den senaste internutredningen visar på stora brister i myndighetens arbete. Problemen rör bland annat grundläggande - och livsavgörande - områden som bedömningen av säkerhetsriskerna i de länder man utvisar människor till.

Afghanistan är inte säkert! Enligt en regeringsproposition från oktober 2016 behöver Sverige bidra med ytterligare väpnade styrkor i landet, UD avråder svenskar från att resa dit, och Migrationsverket uppdaterar sin landinformation med aktuella uppgifter om riskerna. Tyska delstater stoppar utvisningarna och Röda Korset lämnar tillfälligt landet. Trots det fortsätter den svenska regeringen att utvisa ensamma barn och ungdomar till ett land i politiskt och humanitärt sönderfall.

Bara under de senaste veckorna har tre utvisningshotade ungdomar i Sverige tagit sina liv, i förvissning om att det är ett bättre alternativ än att deporteras till kriget i Afghanistan.

Detta om något visar på vikten av andrum för ungdomarna, medan Migrationsverket och Sveriges regering ser över situationen.

Utvisningshotade Jawad från Tjörn fördes i tisdags till Migrationsverkets förvar i Märsta i närheten av Arlanda. Härifrån kan nästa tvångsdeportation komma att ske inom kort, enligt uppgifter från svenska asylrättsorganisationer.  För Jawad återstår att invänta resehandlingar från den afghanska ambassaden. Han berättar per telefon:

”Sju svenska poliser letade efter mig, för att de vill skicka mig till krig. Det är klart att det är lättare att ta oss killar som inte är brottsliga. Vi ljuger inte, och vill inte gömma oss. Klart att de hittar oss.  Nu har jag inget mer att kämpa för. Jag har redan pratat med alla. Ingen kan göra något. Nu funderar jag bara på hur jag ska dö. Jag vill dö i Sverige, för när jag dör i Afghanistan vet ingen vart min kropp tar vägen. Jag blir kastad i något dike var som helst, eller brinner upp. I Sverige blir jag ihågkommen och får iallafall en riktig begravning.”


Bästa regering, riksdagsledamöter och Migrationsverket! Bristerna i Migrationsverkets handläggning av asylärenden, och det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan kräver andrum.

Ge Jawad Huseini och alla ensamkommande i Sverige permanenta uppehållstillstånd nu!

Stoppa alla utvisningar till Afghanistan!


EvaMärta Granqvist, ideell familjehemsförälder och medlem i rörelsen #vistårinteut (text)
Abbas Ahmadi, Asylgruppen i Malmö och ledamot i FARR:s styrelse
Alex Bengtsson, ordförande för Tillsammansskapet
Lisa Bjurwald, journalist och författare
Meriam Chatty,migrationspolitisk talesperson för F!
Vian Delsoz, god man för ensamkommande, nätverket Skåningar som inte står ut,
Ingrid Eckerman, pensionerad allmänläkare, chefredaktör för AllmänMedicin, initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!
Alexander Goldmann, ordförande Musiker Mot Rasism,
Yusra Imsheiel, ordförande Rädda Barnen i Lund,
Toktam Jahangiry, valbredare för FN-förbundet i Sverige,
Wares Khan, journalist,
Behrang Kianzad, jurist och författare,
Juma Lomani, vice ordförande Riksförbundet Shahmama & Salsal (Hazarernas riksförbund),
Michael Magnusson, VD HVB Vivere AB, Malmö,
Omid Mahmoudi, ordförande Ensamkommandes riksförbund
Amir Nabizadeh, projektet Ung i Sverige
Emily Persson, lärare på språkintroduktionsprogrammet, nätverket Skåningar som inte står ut,
Martina Skrak (V) kommunalråd Malmö,
Hanna Tellholt,Asylrörelsen Göteborg
Sara Wåhlin, Asylgruppen Malmö, verksam på Teamet för Krigs- och Tortyrskadade


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.