Sveriges regering är Stockholmsfientlig

Irene Svenonius: Här är tre stora svek – och ansvaret vilar på Magdalena Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen har konsekvent ignorerat stockholmarnas behov och tagit regionens framgång för given. Ansvaret för dessa svek gentemot alla som bor i rikets huvudstad vilar tungt på statsminister Magdalena Andersson och S, skriver Irene Svenonius.
Regeringen har konsekvent ignorerat stockholmarnas behov och tagit regionens framgång för given. Ansvaret för dessa svek gentemot alla som bor i rikets huvudstad vilar tungt på statsminister Magdalena Andersson och S, skriver Irene Svenonius.

DEBATT. Den socialdemokratiska regeringen har under sina snart åtta år vid makten bedrivit en stockholmsfientlig politik.

Antalet poliser i huvudstadsregionen minskar samtidigt som gängvåldet ökar, viktiga infrastruktursatsningar har uteblivit och straffbeskattningen av stockholmarna trappas upp.

Ansvaret för dessa svek gentemot alla som bor i rikets huvudstad vilar tungt på statsminister Magdalena Andersson och det socialdemokratiska partiet.

Stockholmsregionen är en fantastisk region präglad av innovation, frihet och framtidstro. Regionen är också en av Europas mest konkurrenskraftiga, värd för ett stort antal huvudkontor och kända startups som nu blivit globala framgångssagor.

Här skapas ett enormt ekonomiskt värde som bidrar till vår gemensamma välfärd.

Men tyvärr är huvudstadsregionens framtid hotad av ett växande gängvåld, eftersatt infrastruktur och en orättvis socialdemokratisk brandskattning. Regeringen har under sina snart åtta år vid makten konsekvent ignorerat stockholmarnas behov och tagit regionens framgång för given.

Resultatet av denna socialdemokratiska ignorans ser vi nu i form av tre hot mot Stockholmsregionens framtid.

För det första är det ökande gängvåldet att betrakta som systemhotande. Bara ifjol dödades 24 personer av skjutvapenvåld i huvudsatsregionen, samtidigt som 45 skadades. Totalt inträffade närmare 140 skjutningar bara i Stockholm. Parallellt med detta har antalet poliser i regionen minskat, trots löften om motsatsen.

Att regeringen inte har gjort tillräckligt för att möta gäng- och poliskrisen är deras värsta svek mot regionens invånare.

För det andra har regeringen konsekvent satt Stockholmsområdets behov av nya infrastrukturinvesteringar på undantag.

Hundratals miljarder ska plöjas ner i djupt olönsamma höghastighetståg som dömts ut av forskare och experter samtidigt som stockholmare fortsatt har att se fram emot en vardag av bilköer och trängsel.

Att Socialdemokraterna vägrat påbörja byggandet av en östlig förbindelse, bara ersatt oss för en bråkdel av kollektivtrafikens intäktsbortfall under pandemin samt konsekvent undvikit att förbättra förutsättningarna för flyget i regionen är också att svika huvudstadens invånare och företag.

För det tredje kommer regeringens utjämningsskatt inom ett par år att kosta Region Stockholm lika mycket som ett helt akutsjukhus.

Som enda region i landet tvingas vi i Region Stockholm att betala in flera miljarder per år av skattebetalarnas pengar till Socialdemokraternas brandskattning.

Det vore mer rättvist och effektivt om staten skulle ansvara för utjämningen mellan glesbygd och stad än att endast en region av 21 ensamt ska bära det ansvaret.

Stockholmarnas skattepengar, som kunde ha gått till att anställa fler medarbetare i sjukvården eller beta av vårdskulden, hamnar nu i andra storstadsregioner. Denna straffskatt, som enbart riktas mot stockholmarna, är ett svek som Socialdemokraterna bär det yttersta ansvaret för.  

Detta är bara tre av en rad exempel som visar hur Socialdemokraterna bedriver en stockholmsfientlig politik som lägger krokben för huvudstadsregionens framtida utveckling.

Därtill ska också adderas att starka krafter i partiet – inte minst i Stockholm – vill se en återinförd fastighetskatt och skatt på ISK-sparande.

Förslag som skulle driva barnfamiljer i Stockholm från hus och hem samt underminera möjligheterna för alla som försöker spara ihop till en insats att köpa bostad för.

Som tidigare finansminister och nu statsminister har Magdalena Andersson, trots att hon själv bor i Stockholms län, visat att hon är beredd att sälja ut huvudstadsregionens intressen för att behålla makten.

Hon, och hennes parti, har låtit gängvåldet skena i Stockholm, vägrat investera i viktig infrastruktur och infört en särskild stockholmsskatt som snart kommer kosta oss flera miljarder per år.

Bevisligen har inte statsministern och det socialdemokratiska partiet stockholmarnas bästa för ögonen.

För alla oss som vill se en politik som värnar Sveriges huvudstadsregion finns det därför bara ett alternativ i valet i september. Vi måste rösta för en ny stockholmsvänlig regering.


Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE