Lyssna på oss arbetare om du menar allvar, Nooshi Dadgostar

Debattörerna: Det räcker inte att du åker till Malmfälten och träffar bolagsledningarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nooshi Dadgostar, låt oss tillsammans ställa frågan när du är här till dem som jobbar och bor i Malmfälten: Vad vill ni med industriomställning och samhällsomvandling? Det skulle rusta er med ett förankrat industripolitiskt program inför valet, skriver sex gruvarbetare.
Nooshi Dadgostar, låt oss tillsammans ställa frågan när du är här till dem som jobbar och bor i Malmfälten: Vad vill ni med industriomställning och samhällsomvandling? Det skulle rusta er med ett förankrat industripolitiskt program inför valet, skriver sex gruvarbetare.

DEBATT. Nooshi Dadgostar, vi har följt din industriturné med intresse och noterat att du besöker LKAB:s gruva i Malmberget på måndag den 1 november.

Det var länge sen en partiledare pratade som du gör. Du säger dig vilja lyssna på arbetarna i frontlinjen, de ”som tillverkar stålet och tar upp malmen”.

Du säger att de boende på orterna behöver få säga sitt. Dina uttalanden går inte obemärkta förbi.

Vad är en industriell omställning? Vad är en stadsomvandling? Det finns inga exempel att ta stöd mot. Vilka är våra önskemål, förhoppningar och krav på denna resa?

Det talas sällan om detta utan det mesta handlar om marknadsandelar och lönsamhet. Men vi ska nämna några saker som är utmärkande för Malmfälten i dag.

  • Kommunernas ekonomi är kass. Vi sparar på barn, sjuka och äldre medan industrierna gör rekordvinster. Vi har skogen, vattnet och malmen - men också en långsiktig avfolkning.
  • Infrastrukturen anpassas till döda ting. Vägar, tåg och flyg fungerar någorlunda för varor men inte för människor. Höga priser, förseningar, få avgångar och bristande underhåll går inte ihop.  
  • Sjukvården är i djup kris. Kvinnor, äldre och fattiga drabbas särskilt när resorna blir många och långa. Städer med tung industri behöver även god akutvård men inget tyder på att vårdens nedrustning avtar.
  • Kultur- och föreningslivet försvagas. Avgörande beslut fattas av människor med liten anknytning till orterna medan invånarnas liv koncentreras till att jobba. Vi får sovstäder och hållplatser för pendlande arbetskraft.
  • Bostadspolitiken sänker framtidstron. Hur ska vi kunna växa om det saknas bostäder och lönernas utveckling ligger efter boendekostnadernas? Det får oss att tvivla på visionerna som kommuniceras.
  • Arbetsvillkoren har försämrats av byråkratisering, ständiga kostnadsminskningar och destruktiv konkurrensutsättning. Det satsas för lite på personalen.

Vi välkomnar din industriturné men det finns saker bakom utspel, officiella rapporter och företagsledda rundvisningar.

Det finns andra berättelser än de som delas av LKAB:s Göran Persson och SSAB:s Karl-Petter Thorwaldsson. Berättelserna hörs allt mer sällan när staten, arbetarrörelsens övre skikt och bolagsledningarna smält samman, men de finns där.

Om du vill underbygga er industripolitik behövs ett gediget folkrörelsearbete, en gemensam inventering av behoven.

Låt oss tillsammans ställa frågan till dem som jobbar och bor i Malmfälten: Vad vill ni med industriomställning och samhällsomvandling?

Med Vänsterpartiets resurser och våra kontakter kan hundratals intervjuer genomföras. Det skulle rusta er med ett förankrat industripolitiskt program inför valet. Det skulle sätta exempel för övriga landet.

Ta täten och visa att Vänsterpartiet menar allvar. Det skulle stärka er och föra upp våra frågor på den politiska dagordningen.


Glenn Kronvald, skyddsombud ovan jord LKAB Vitåfors
Jens Stålnacke, skyddsombud under jord LKAB Vitåfors
Ulrika Kero Kemi, krossoperatör LKAB Svappavaara
Ville Välitalo, krossoperatör LKAB Svappavaara
Fanny Eriksson, skyddsombud ovan jord LKAB Kiruna
Jari Söyrinki, skyddsombud under jord LKAB Kiruna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE