Debatt

M skapar otrygghet – och glömmer klimatet

Replik från Åsa Lindhagen om Moderaternas budgetförslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medan regeringen driver en offensiv politik för fler jobb vill M sänka a-kassan och återinföra stupstocken i sjukförsäkringen. Vad som är ännu mer uppseendeväckande är ignoransen när det gäller klimatet och miljön i partiets budget. Replik från Åsa Lindhagen.

Foto: KRISTIAN POHL

DEBATT

REPLIK. Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson talar om jobben men det är inte fler arbeten deras politik skapar utan otrygghet.

Medan regeringen driver en offensiv politik för fler jobb vill Moderaterna sänka a-kassan och återinföra stupstocken i sjukförsäkringen. Det vore en mycket dålig samhällsutveckling.

Vad som är ännu mer uppseendeväckande är ignoransen när det gäller klimatet och miljön.

Samtidigt som planetens varningsklockor ljuder högre än någonsin nämnde Moderaterna inte med ett enda ord miljö och klimat när Kristersson och Svantesson presenterade partiets vårbudget i går.

Det är ett svek mot kommande generationer och människor i fattiga länder – de som drabbas värst av klimatförändringarna som vi i rikare länder skapat.

I Moderaternas budget finns förvisso miljöfrågorna pliktskyldigt med, men det är samma gamla skåpmat som tidigare: mer kärnkraft ska lösa alla klimat- och miljöproblem. Vad gäller de utsläpp som sker här och nu brukar Moderaterna däremot vilja göra det billigare att släppa ut, oavsett om det handlar om förbränning av diesel, flyg eller kolkraft.

Inte blir det bättre av att Moderaterna nu ska luta sig mot ett nationalistiskt parti med rötter i nazismen, ett parti som inte nämner ordet klimat på ett enda ställe i sin budgetmotion.

Detta är en allians för kraftigt försämrad klimatpolitik, där Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna struntar i våra barns framtid.

Miljöpartiet tar i regeringen ansvar för klimatet varje dag. I budgeten för 2021 satsade vi 10 miljarder kronor på en grön återhämtning. Också i vårändringsbudgeten ingår ett kraftfullt paket för klimat och miljö med mer pengar till kollektivtrafik, godstransporter på järnväg, strandstädning, klimatanpassning, naturnära jobb för unga och ett starkare regionalt klimatarbete.

Regeringens ambition är tydlig. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Med Moderaternas politik skulle klimatpolitiken i stället kraftigt backa tillbaka.


Åsa Lindhagen, finansmarknadsminister och biträdande finansminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Åsa Lindhagen

LÄS VIDARE

DEBATT Så här kan vi halvera långtidsarbetslösheten

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Lindhagen

Miljöpartiet