SD visar upp sin kvinnosyn – igen

Debattören: Det är illa nog i Sverige – exportera inte detta till Bryssel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den manliga toppkandidat som anklagas för att ha utsatt en partivän för sexuella trakasserier och får sitta kvar. Den kvinnliga kandidaten som larmar blir petad och utesluten ur partiet. Så mycket är SD:s jämställdhet värd i praktiken, skriver Linus Glanzelius, Europaparlamentskandidat (S) .
Den manliga toppkandidat som anklagas för att ha utsatt en partivän för sexuella trakasserier och får sitta kvar. Den kvinnliga kandidaten som larmar blir petad och utesluten ur partiet. Så mycket är SD:s jämställdhet värd i praktiken, skriver Linus Glanzelius, Europaparlamentskandidat (S) .

DEBATT. Ännu en gång har SD visat upp sin kvinnosyn. Med ett försök att framställa sig själva som ett parti för ”verklighetens kvinnor” blev det i dag tydligt vad de egentligen menar.

Den manliga toppkandidat som anklagas för att ha utsatt en partivän för sexuella trakasserier och får sitta kvar. Den kvinnliga kandidaten som larmar blir petad. Så mycket är SD:s jämställdhet värd i praktiken.

Det är inte första gången kvinnor som höjer rösten om sexuella trakasserier inom SD hängs ut medialt och får lämna partiet. Senast var det Hanna Wigh som kände sig tvungen att lämna efter att hon försökt larma om att själv blivit utsatt för övergrepp av en partivän.

Med Sverigedemokraternas historiska hantering av anklagelser om sexuella trakasserier kommer vi troligen inte få någon klarhet i vad som hänt denna gången heller. När denna nyhet briserade mindes jag scenerna ur SVT:s ”Jag vill bli statsminister” då Jimmie Åkesson samlat sina närmaste rådgivare, alla män. Jag blir inte förvånad att ytterligare en kvinna som vittnar om ofredanden i SD tvingas lämna med den bakgrunden.

Det är illa nog att det här är ett parti vi behöver hantera i svensk politik. Låt det inte bli vad vi exporterar till Bryssel.

Sverige ses internationellt som ett föregångsland när det gäller kvinnors rättigheter och jämställdhet. Vi var det första landet med en feministisk utrikespolitik, vi är föregångare med samtyckeslag och har alltid varit ledande i att driva rättighetsarbetet framåt, både i Sverige och internationellt.

Det ska vi vara stolta över.

Inför valet lägger Socialdemokraterna fram förslag om ett metoo-direktiv för att förhindra att kvinnor i hela EU blir utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp på sin arbetsplats. Om ett företag ska kunna få EU-medel för sin verksamhet måste redovisa hur man jobbar mot sexuella trakasseriet.

I Sverige har S gått fram med en samtyckeslag som lägger bevisbördan på förövaren istället för på offret. Hos Sverigedemokraterna blir kvinnor som larmar om sexuella trakasserier kickade från valsedeln.

Jimmie Åkesson må fortsatt ha förtroenden för Peter Lundgren. Jag hoppas att väljarnas dom blir hård mot Sverigedemokraterna.

Rösta på ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, senast 26 maj.


Linus Glanzelius, Europaparlamentskandidat (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE