Trumps och Putins machopolitik fel väg

Replik från Tomas Tobé om Turkiet och migrationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD:s Charlie Weimers drömmer om att Trumps och Putins machopolitik ska styra världen. Politiska ledarskap jag inte vill se i Europa, skriver Tomas Tobé.
SD:s Charlie Weimers drömmer om att Trumps och Putins machopolitik ska styra världen. Politiska ledarskap jag inte vill se i Europa, skriver Tomas Tobé.

REPLIK. EU:s enade stöd till Grekland har varit avgörande för att möta Erdoğans försök att destabilisera unionen. Vi stod pall för maktspelet.

Nu behöver Europa enas om långsiktiga lösningar på migrationsfrågan och hitta nya samarbeten för att minska trycket på våra yttre gränser. Något Sverigedemokraterna inte vill medverka till.

Charlie Weimers (SD) drömmer om att Trumps och Putins machopolitik ska styra världen. Politiska ledarskap jag inte vill se i Europa. 

Faktum är att Sverigedemokraternas Turkiet-politik är riskabel och tycks främst syfta till att plocka billiga poänger. En isolering av Turkiet riskerar att leda till en permanent migrationskris vid Greklands gräns. Fallerar Greklands gränsskydd riskerar vi en ny folkvandring genom Europa, samtidigt som vi hanterar en dödlig pandemi.

Ett sådant scenario måste undvikas. 

Självklart ska EU inte ge vika för Erdoğans maktspråk. Vi ska göra allt för att hålla den yttre gränsen och stå fast vid att olagliga gränsöverträdelser aldrig accepteras.

Däremot kan vi inte anamma Weimers naiva hållning och låtsas som att Turkiet inte finns i EU:s direkta närområde.

Migrationsavtalet mellan EU och Turkiet har på ett effektivt sätt minskat migrationen till Europa och Sverige. Därför bör EU pragmatiskt försöka lösa situationen och se till att samarbetet fortsätter i någon form.

Alternativen är för osäkra och riskerar ytterst en ökad invandring till EU och Sverige.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE