Debatt

Vi sätter inte olika utsatta mot varandra

Slutreplik från Partiet Nyans om sin politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Partiet Nyans har varken gjort anspråk på att representera hela förorten eller enbart förorten. Partiet Nyans är hela Sveriges parti och är öppet för alla som vill arbeta i enlighet med partiets mål och syfte. Alla oavsett bakgrund, religion och etnicitet är välkomna till Partiet Nyans, skriver debattörerna.
Partiet Nyans har varken gjort anspråk på att representera hela förorten eller enbart förorten. Partiet Nyans är hela Sveriges parti och är öppet för alla som vill arbeta i enlighet med partiets mål och syfte. Alla oavsett bakgrund, religion och etnicitet är välkomna till Partiet Nyans, skriver debattörerna.

DEBATT

SLUTREPLIK. Partiet Nyans delar debattörernas oro om hatbrott mot kristna och ex-muslimer. Det är definitivt oerhört allvarligt och oacceptabelt. Brott mot kristna och andra grupper kan å andra sidan inte vara en anledning för att inte belysa hat, fientlighet och brott mot muslimer.

Partiet Nyans har som självklart mål att verka för ett samhälle med trygghet och säkerhet för alla och i synnerhet för utsatta grupper.
Att kristna oavsett om de är konvertiter eller ej, inte känner trygghet i Sverige är en oerhörd brist från samhällets och de etablerade partiernas sida. Partiet Nyans kommer därför självklart att arbeta för att även kristna ska känna sig trygga i Sverige. Vi välkomnar deras röst och perspektiv och hoppas att de kommer att ha en aktiv representation i Partiet Nyans.

Vi betonar den antimuslimska extremismen i vår artikel då det är en av de mest utbredda formerna av rasism i nutida Sverige. Ingenstans förringar vi annan slags rasism och diskriminering, tvärtom. De kristnas utsatta situation i Sverige står inte i motsats till muslimers utsatta situation, utan är två sidor av samma mynt.

Att debattörerna läser in detta i vår artikel och försöker ställa olika slags utsatthet mot varandra är högst beklagligt.

Att islamofobi är en av de mest utbredda formerna av rasism i Sverige är något som har bekräftats av otaligt mycket forskning som lyfts fram av viktiga organisationer som DO, Forum för Levande Historia, SST, EXPO och andra.

Som företrädare för syriansk-arameiska och syrisk-ortodoxa organisationer belägna i bland annat Södertälje borde debattörerna dessutom vara särskilt medvetna om islamofobins omfattning då det vid flera tillfällen har uppmärksammats medialt, inte minst i Uppdrag Gransknings avslöjande om islamofobin i Sverige i januari år 2015.

Sist men inte minst har Partiet Nyans varken gjort anspråk på att representera hela förorten eller enbart förorten. Partiet Nyans är hela Sveriges parti och är öppet för alla som vill arbeta i enlighet med partiets mål och syfte. Alla oavsett bakgrund, religion och etnicitet är välkomna till Partiet Nyans.

Vår vision är att arbeta för ett mer öppet och tolerant samhälle med respekt för alla människors lika värde och individens egen vilja att forma sitt eget liv. Vi strävar efter att värna och förstärka demokratin och mänskliga fri-och rättigheter i Sverige.

Vi välkomnar alla som vill arbeta tillsammans med oss för ett Sverige som är till för alla som bor här och som ser mångfalden som en rikedom.

Mikail Yüksel, Partiet Nyans
Karima Abdou, Partiet Nyans
Hassan Khan, Partiet Nyans


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Islamofobi

LÄS VIDARE

DEBATT Nu startar vi partiet för landets förorter

ÄMNEN I ARTIKELN

Islamofobi

Integration

Islam