Låt oss bygga det som svenska folket behöver

Byggnads: Byggbolagen skrattar hela vägen till banken – och bostadsköerna växer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi byggarbetare har allt för länge byggt på marknadens villkor. Därför lägger vi fram fem konkreta förslag för en ansvarsfull statlig bostadspolitik, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Vi byggarbetare har allt för länge byggt på marknadens villkor. Därför lägger vi fram fem konkreta förslag för en ansvarsfull statlig bostadspolitik, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.

DEBATT. Vi byggnadsarbetare bygger de jobb våra arbetsgivare ger oss. Vi gör det med stor yrkesstolthet. Under de senaste åren har vi byggt rekordmånga bostäder. Vi är en motor i svensk ekonomi.

För varje byggnadsarbetarjobb skapas ytterligare tre nya arbetstillfällen. Ändå är det allt fler av oss som känner att något skaver.

Särskilt många billiga hyresrätter till våra barn och vänner har vi inte fått bygga. Trots att behovet är akut. Det har inte byggts tillräckligt med äldreboenden till samhällets äldre trots att de har rätt till omsorg och trygghet. I stället är det dyra bostadsrätter till höga priser som dominerar.

Vi har helt enkelt byggt på marknadens villkor, åt dem med tjockast plånbok, i ett Sverige som alltjämt saknar en bostadspolitik. Och så har det varit ganska länge nu.

Sedan 90-talet har både borgerliga och socialdemokratiska regeringar avvecklat bostadspolitiken och i stället förlitat sig på marknaden. Resultatet är tydligt. Av Sveriges 290 kommuner är det 240 som har bostadsbrist, segregationen ökar och boendepriserna har skenat.

Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer. Växande familjer bor trångt i väntan på bostäder till rimliga priser. Och samhällets äldre förväntas i allt högre grad att klara sig själva.

Att bostad är en social rättighet verkar våra folkvalda ha glömt bort. Var är ens Sveriges bostadsminister? Bristen på nya idéer är nästan lika stor som bristen på faktiska bostäder.  

Därför presenterar Byggnads nu en ny bostadspolitisk rapport skriven av Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm. Vi vill göra upp med marknadsfundamentalismen och lägger fram fem konkreta förslag för en ansvarsfull statlig bostadspolitik.

  1. Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen. Se till att kommunerna att ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen och upphäv det kommunala planmonopolet. Vi måste bygga den typ av bostäder som marknaden är minst intresserad av men som samhället behöver.
  2. Förändra fastighetsbeskattningen. Vi behöver jämna ut förmögenhetsskillnader, göra Sverige mer rättvist och utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Dagens skattesystem leder till motsatsen och måste renoveras.
  3. Förmånliga krediter till nybyggnation. Skapa ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering som en del av en statlig investeringsbank. Det är särskilt viktigt för att upprätthålla byggandet under svagare konjunkturer.
  4. Statligt bygg- och fastighetsbolag. Det är hög tid att utmana privata aktörer genom att bygga, äga och förvalta bostäder statligt. I första hand på mark som staten redan äger.
  5. Utmana EU om det krävs. Det går visst att bedriva bostadspolitik med inslag såsom statligt ägande, subventioner och allmännyttiga bostadsbolag utan avkastning. Om det behövs bör Sverige pröva EU-rätten.

Vi byggnadsarbetare är händerna som bygger Sverige. Men vi vill inte bara bygga landet för dem med mest pengar och rika föräldrar. Marknaden har inte löst Sveriges bostadsproblem. Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen.


Johan Lindholm, ordförande Byggnads


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE