ÅSIKT

Vinimport viktigare än människors liv?

Replik från Ungdomens Nykterhetsförbund på Isabell Mörners debattartikel om alkoholmonopolet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Det är ingen slump att Sverige är, relativt Europa, förhållandevis besparat från alkoholrelaterad dödlighet, skriver Lucas Nilsson.
DEBATT

REPLIK. Isabell Mörner (M) undrar retoriskt på Aftonbladet Debatt (7/2 2017) om det inte är dags att avskaffa Systembolaget. Detta då Mörner menar att man på kontinenten lyckas med konsten att inte supa ihjäl sig utan att ha ett alkoholmonopol.

Det är för mig ett mycket främmande argument. De flesta siffror pekar på att alkoholrelaterade skador i Sverige är avsevärt lägre än i större delen av övriga Europa. I en WHO-rapport från 2013 fastslås att Sverige toppar den europeiska ligan vad gäller låg alkoholrelaterad dödlighet.

Det är hårda fakta som direkt kan översättas till minskat lidande. Det är ingen slump att Sverige är, relativt Europa, förhållandevis besparat från alkoholrelaterad dödlighet. Alkoholmonopolet fyller här en fundamental funktion.

Minskar du tillgängligheten av alkohol minskar du nämligen i praktiken utbudet. Det leder till minskad konsumtion och därmed minskade skador.

Det är enkel ekonomisk logik och borde inte vara jättesvårt att ta till sig, framförallt inte av en (förmodat) marknadsliberal moderat politiker.

Kanske är detta en nyhet för Mörner. Eller är det så att hon helt enkelt tycker att möjligheten att privatimportera vin från kontinenten är högre prioriterat än att förebygga alkoholrelaterade dödsfall – vilket hade varit den byteshandel som varit nödvändig vid en avmonopolisering.

Det hade varit ärligare att vara tydligare med den åsikten då.


Lucas Nilsson, förbundsstyrelseledamot Ungdomens Nykterhetsförbund


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin

WHO