Debatt

Fas 3 är inte värdigt det svenska samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Stefan Löfven (S): Vi lovar att avskaffa det – självklart finns alternativ

Löfven.
Löfven.

Jag tror många är överens om vad Sverige bör vara. Vi vill ha ett samhälle som gör det möjligt för dig att förverkliga din egen idé om vad du vill göra i livet, oavsett vem du är. Ett samhälle där det är tanken i ditt huvud, inte dina föräldrars position eller pengarna i din plånbok, som avgör vad du kan göra med livet.

Det är just därför regeringens Fas 3 är en sådan absurd konstruktion. Denna slutstation för arbetslösa – som i dagarna fyller fem år – går tvärt emot så många svenskars värderingar.

I Fas 3 ska du arbeta, men inte för en riktig lön, utan rätt till semester – och med arbetsuppgifter vars främsta kännetecken ska vara att de inte behövs. Dess enda mål är att sysselsätta människor, samt fungera i avskräckande syfte.

Det är också ekonomisk vansinne att ge skattepengar till företag för att hitta på dessa arbetsuppgifter som inte behövs, särskilt när detta blivit en miljardbransch. Fas 3 växer ständigt och omsluter i dag 36 000 människor. Skulle det vara ett företag skulle det vara ett av Sveriges absolut största, betydligt större än till exempel ICA med 21 000 anställda.

Väldigt få lyckas även ta sig vidare. Fyra av fem som blivit inskrivna i Fas 3 är ännu på Arbetsförmedlingen två år senare. Fas 3 har helt enkelt blivit ett enormt system för att låsa fast människor i permanent arbetslöshet.

Självklart finns det en annan väg. Vi socialdemokrater har satt upp målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, och att antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka. Men då krävs det att människor får arbete på riktigt.

Så i stället för att ge företag pengar för att hitta på arbetsuppgifter vill vi ge de människor som i dag är fastlåsta i Fas 3 en riktig lön för att utföra riktiga arbetsuppgifter. Uppgifter som för samhället framåt. Det kan vara att rusta upp ditt närområde, att ta en promenad och samtala med en äldre människa, att på olika sätt vårda och bidra till samhället. Det kan också vara att gå en riktig utbildning som ger dig kompetens att ta ett av de yrken som det råder brist på i dag.

Jag tror att Moderaterna egentligen förstår att det är en bättre väg för varje enskild individ och för samhället. Men eftersom de har försvarat Fas 3 i debatt efter debatt har helt enkelt prestigen blivit för stor. I vår senaste debatt i SVT:s Agenda var Fredrik Reinfeldts enda försvar av Fas 3 att det inte finns, eftersom han nämligen har bytt namn på det till ”Sysselsättningsfasen”. Så talar ett parti vars enda samhällsvision är att behålla makten.

Alliansregeringens eftermäle ser ut att bli magert. Eftersom varje kraft och krona har lagts på att sänka skatten går resultatet att sammanfatta med sex ord: Arbetslösheten steg. Skolresultaten sjönk. Välfärden brast.

I stället för att diskutera hur vi långsiktigt ska bygga ett starkare och rättvisare Sverige för nu regeringen en splittrad diskussion om skatten ska sänkas ytterligare redan 2015 eller om man ska vänta till 2017.

I höst kan Sverige få en nystart. Vi kan svänga av från skattesänkarvägen och i stället investera för fler jobb, kraftsamla för att mota tillbaka ungdomsarbetslösheten, höja kunskapsresultaten i den svenska skolan och återupprätta förtroendet för välfärden. Då finns ingen plats för meningslösa och dyra åtgärder som Fas 3. Så låt oss ta tillfället i akt att lagom till femårsdagen lova att avskaffa eländet. Då lovar vi också att dessa 36 000 människor får utbilda sig till jobb eller utföra riktiga arbetsuppgifter med schyssta villkor i stället. Allt annat är ovärdigt i ett Sverige som står upp för allas möjlighet att arbeta och göra rätt för sig och på så sätt forma sin egen framtid.

Stefan Löfven

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik