ÅSIKT

Varför tro på någon helt utan lösning?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Ibland känns det som välfärdssamhället verkligen har kollapsat. Det är märkligt att det har gått så långt att vi väljare numera accepterar att folkvalda politiska representanter inte längre har några lösningar på problemen.

Välfärdssverige håller på att vittra sönder av systemfel och inte ett enda politiskt parti lyfter frågan. Ta sjukförsäkringarna som ett exempel. Socialdemokraterna vill till varje pris behålla systemet, men ser inte att regelsystemet krossar människor och ställer dem utanför arbetsmarknaden.

Alliansen vill ha bort systemet och ersätta det med individuellt ansvar. Så låga ersättningar som möjligt för att undvika fusk. Inte heller det hjälper människor i kris utan snarare tvärtom ökar problemen. Där emellan slåss högern och vänstern med ideologiska argument.

Samma fenomen gäller skolan. Fler elever får inga avgångsbetyg, våldet ökar i skolan, lärarna jobbar under stor press och stress och så vidare. Alliansens lösning är hårdare tag, kvarsittning och mobiltelefonförbud. Socialdemokraterna slår fast att grunden är bra, lösningarna handlar om bättre verktyg för att kontrollera kunskap. Därför sätts nya mål och regler upp för skolan.

Är det konstigt att politiken förlorar sin trovärdighet?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM