ÅSIKT

Rimligt krav med politiker-körkort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Elva exministrar från Göran Perssons regering har ansökt om pension. Ulrica Messing, som är yngst, har rätt till 15 miljoner kronor. Ärendet är aktuellt just nu därför att ministrarnas årslånga avgångsvederlag på 97 000 i månaden nu löper ut.

Självklart ska också politiker och f d ministrar ha rätt till pension. Många av dem har inte gjort något annat än jobbat med politik. Det är där problemet sitter. Om de mot förmodan skulle vilja avgå eller som i det här fallet tvingas avgå på grund av valnederlaget kan de inget annat än politik.

Utan arbetslivserfarenhet och dessutom ofta utan utbildning är arbetsmarknaden inte så värst stor. De kan bli generaldirektörer om de har tur eller som Göran Persson starta eget och bli lobbyist.

Egentligen borde det finnas ett körkort för politiker. Ta det inte för bokstavligt men det är ett rimligt krav att politiker har erfarenhet från ett yrkesliv, en ordentlig utbildning och dessutom kompetens för att hantera demokratin som folkvald. Många politiker tycks tro att uppgiften är att tala om för oss andra vad vi ska tycka och hur vi ska rösta. Det är bakvänd demokrati.

Men bra löner ska de ha liksom en rejäl pension. Medalj får de kanske av kungen.

Vad tycker du?

Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM