ÅSIKT

Skäms, världen!

DEBATT

Brage Norin, konsult, dr i teoretisk fysik: ”Över hela jorden lever barn i oerhörd misär – men vi orkar och vill inte se deras verklighet”

Foto: Obekväm sanning Barn tvångsrekryteras till soldater av krigsherrar i Afrika medan andra barn arbetar under groteska förhållanden i textilindustrin. Men vi väljer att inte se dem, skriver Brage Norin.

Fader vår som är i himmelen – fräls oss ifrån alla krigare och fräls oss ifrån giriga människor – så att våra barn får växa upp i en trygg värld – Amen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ryssland är fullt med barn som lever under obeskrivliga förhållanden i avloppssystem! Situationen i många större städer, från Sankt Petersburg i väster till Ulan Bator i öster, är hårresande.

Putin satsar astronomiska belopp på att bygga ett nytt imperium och att stoppa ett fortsatt sönderfall av det som en gång i tiden var Sovjetunionen.

Att satsa pengar till barnomsorg och elementär välfärd verkar uteslutet. Nya robotsystem går i första hand.

I vissa delar av Pakistan och Indien pågår en systematisk ­genetisk utrotning av flickebarn.

I många ”ungkarlsbyar” på landsbygden existerar knappt det kvinnliga könet – förutom mammorna som fött gossebarnen. Sjukvårdskliniker tjänar stora pengar på detta barbariska genetiska urval. Bägge länderna satsar samtidigt väldiga summor på sin kärnvapenarsenal.

Arbetsförhållandena inom stora delar av den indiska textilindustrin är helt groteska. Många textilindustrier kan inte beskrivas i andra termer än barnkoncentrationsläger.

Även i södra Kinas textilprovinser utnyttjas underåriga flickor som billig arbetskraft, men förhållandena kan inte jämföras med situationen i Indien.

Skrupelfria affärskedjor i den ­rika världen pressar priserna och bidrar till att ytterligare försämra förhållandena.

I Sydamerika och många länder i Sydostasien lever massor av föräldralösa barn på soptippar. Knappast någon TV-kanal visar verkligheten. Vi orkar inte och vill inte se denna ytterst beklämmande verklighet.

Äldre barn bär omkring småsyskon på ryggen. Barnen sniffar för att inte känna hunger och stjäl för att överleva. Inga mänskliga ord finns tillgängliga för att beskriva så vidriga förhållanden.

I flera länder i Afrika tvångsrekryterar ”krigsherrar” mängder av barn till privata arméer. Tidigare var det nästan enbart affärsmän i västvärlden som gjorde stora förmögenheter på vapenförsäljningen till dessa mördarband.

I dag har affärsmän världen över upptäckt denna lukrativa marknad.

Förutom alla ­tusentals barn som dött i krigen har flera hundra tusen barn skadats svårt av sina traumatiska upplevelser. Väldiga kapital investeras i vapen i ställer för i skolor och sjukvård.

USA:s president Bush använder sitt presidentveto för att stoppa ett förslag om bättre barn-hälsovård för fattiga familjer. Barnhälsovården blir för dyr. Pengarna behövs till krig.

Listan tar aldrig slut! Över hela jordens yta finns det barn som lever i en obeskrivlig misär.

Denna verklighet är ännu en ”obekväm sanning” – en mycket obekväm sådan.

Någon gång i framtiden måste mänskligheten ta en tyst minut och i stillhet sörja över den mörka period i människans historia när vi inte ens tog hand om våra egna barn.

Vilken tur vi har haft som fått växa upp i ett land med demokrati och välfärd.

Det är nio dagar kvar till jul. Många barn skriver önskelistor till tomten. Vilken skyddad del av världen vi lever i – vilken förmån. I år måste jag ”ta mig i kragen” och skänka litet pengar till Röda Korset och Frälsningsarmén. Då smakar julgröten och skinkan kanske lite bättre.

Dagens debattör

Brage Norin, 62 år, Skogså.

Konsult, doktor i teoretisk fysik

och hedersmedborgare i Kina.

.

”Att satsa pengar till barnomsorg och elementär välfärd verkar uteslutet.

Nya robotsystem går i första hand”