Debatt

Replik: "Alla är välkomna på Lunarstorm – så länge de följer våra regler"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det är med stor förvåning vi på Lunarstorm läser Bimboboys debattinlägg i söndagens tidning. Vår säkerhetsavdelning har haft tät kontakt med honom under hans sex år som medlem och upplever att de har gjort allt i sin makt för att hjälpa honom.

När många människor samlas på ett och samma ställe kan ibland ett onödigt högt tonläge uppstå mellan vissa medlemmar. Ofta, men inte alltid, har båda partnerna del i osämjan. I dessa fall går vår säkerhetsavdelning in och raderar inlägg, samt varnar eller stänger av den som skrivit något som kan klassas som trakasserier, hets mot folkgrupp eller på annat sätt bryter mot reglerna.

Lunarstorm är en plats där alla – oavsett sexuell läggning, ålder, etnisk bakgrund etcetera är välkomna. Faktum är att grundaren Rickard Ericsson startade Lunarstorm just av det skälet. Han ville skapa en plats där alla är välkomna och där tolerans är ledord. Alla är välkomna – men på ett villkor. Man måste följa våra regler.

Tyvärr klarar inte alla att följa de enkla regler vi har satt upp, som utgår ifrån svensk lag och innefattar bland annat trakasserier och hets mot folkgrupp. Därför finns en säkerhetsavdelning bestående av fem personer som hanterar anmälningar om regelbrott.

Detta är något som långt ifrån alla andra ungdomscommunites har. Många av våra konkurrenter nöjer sig med att anlita medlemmar på frivilligbasis för att sålla bland olämpligt material. Vi är stolta över vår säkerhetsavdelning och det jobb de gör. De lyder under lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor och har utbildats av bland annat Säpo, Rikskriminalen, Rädda Barnen och Forum för levande historia. Vi samarbetar med Friends mot mobbning och informerar kontinuerligt våra medlemmar om hur man bör bete sig på nätet.

Lunarstorm har 1,1 miljoner medlemmar. Medelåldern är 18 år. Vi känner ett stort ansvar för att Lunarstorm ska vara en trygg och trevlig plats på nätet. Vi utbildar vuxenvärlden genom att föreläsa för bland annat skolpersonal, föräldraföreningar, och psykologer. Det är viktigt att vuxna i barns närhet kan hjälpa dem att förstå att samma medmänskliga värderingar som i övriga livet också gäller på nätet.

Vi beklagar att Bimboboy inte är nöjd med den hjälp han har fått.

Vår ambition är att ha ett förstklassigt säkerhetsarbete och vi kommer nu att bjuda in Bimboboy till ett möte för att tillvarata hans förslag på förbättringar.

Läs Svedbergs inlägg här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt