Rovdjurshatare har fått en talesman

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att rovdjursutredaren Åke Pettersson var jävig kunde jag räkna ut. Hans slutsatser i rovdjursutredningen stämmer precis med de krav som Jägarförbundet ställt på rovdjurspolitiken. Åke Pettersson är medlem både i Jägarförbundet och LRF. Det medlemskapet står han för! Med sin utredning har han gjort sig till talesman för en liten klick högljudda och till synes skickliga rovdjurshatare.

Men huvuddelen av de människor som bor i rovdjurstäta områden är för statens nuvarande rovdjurspolitik.

En undersökning som gjordes 2004 i Dalarna och Norrland visar att 85 procent inte hade några invändningar mot den förda politiken.

Däremot är många rädda för att öppet stödja vargen i rädsla för trakasserier. Inte minst har vi fått många brev om detta till debattsidan.

Det har blivit ett stort problem att dessa rovdjurshatare har fått så stor genomslagskraft hos politiker, myndigheter och i viss mån även media. Också journalister är bra på att piska upp hatstämningar mot varg och björn.

Jag sätter allt mitt hopp just nu till ansvarig miljöminister Andreas Carlgren. Han är en klok person och han borde inte falla till föga för dumheten även om det är en centerpartist som står för den. Åke Petterssons utredningen hör hemma i papperskorgen.

Lotta Gröning

Publisert: