Varghatet är farligast

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Thomas Ekberg, jägare och jaktfilmare: ”Vi måste ha en klok förvaltning i form av jakt”

Skapa ett hållbart system Det handlar inte om att skjuta alla vargar – det handlar om att skapa ett hållbart system mellan varg och människa, skriver yrkesjägaren Thomas Ekberg. På bilden (ett montage): Folke Johansson som vill utrota vargen från Sverige.
Skapa ett hållbart system Det handlar inte om att skjuta alla vargar – det handlar om att skapa ett hållbart system mellan varg och människa, skriver yrkesjägaren Thomas Ekberg. På bilden (ett montage): Folke Johansson som vill utrota vargen från Sverige.

Som yrkesjägare och naturmänniska kan man ju inte bli annat än förbannad när man läser om Folke Johanssons uttalanden i Aftonbladet (30 mars).

Man kan ju förstå att människor i glesbygd reagerar angående vargfrågan. Det är ju här problematiken finns. Det är ju inte direkt i storstaden som vargen smyger runt husknuten och för med sig oro.

Men tyvärr är det nästan alltid så att reportrar som vill belysa vargen kontra jägare, till 90 procent hittar den värsta avarten inom jägarkåren.

Som vanligt hårdvinklar reporten sin skrift och med all sannolikhet så rycker han också meningar ur sitt sammanhang bara för att få till sitt ”scoop”

Han börjar reportaget med ”Här gäller parollen SGT – skjut, gräv och tig” Var då? I hela Hälsingland?

Varför kan man inte göra ett reportage om de normala förhållanden som råder i ”vargland” i de län som det berör?

Men å andra sidan – ingen normalt funtad människa kan väl tro att jägarkåren i allmänhet har samma åsikter som den gode Folke?

Såg också att man på Aftonbladets hemsida hade en webfråga. Eftersom numera de flesta bor i tätorten, så blir siffrorna också mer än lätt missvisande när man gör web-undersökningar enligt den frågeställning som var. Ställ frågan till människor i Dalarna och Värmland och svaren blir med all sannolikhet helt andra.

Vi jägare får ofta utstå påhopp och att bli utmålade som otäcka mördare och djurplågare.

Man bollar gärna med siffror och statistik som ibland saknar helt verklighetsförankring.

Men man ska ha i åtanke att vi jägare faktiskt drar ett mycket tungt lass gällande våra viltarter.

Allt vilt måste förvaltas, det gäller både älg, hjort och vildsvin lika mycket som det gäller våra stora rovdjur, varg, lo och björn.

Förvaltningssättet är jakt.

Förvaltar vi till exempel inte en älg- och vildsvinsstam via jakt så får det enorma konsekvenser för trafik, skog och jordbruk.

Det samma gäller naturligtvis också rovdjuren.

Om vi inte jagar dem så får de ingen naturlig skygghet mot människan. Se bara på alla ”problembjörnar” som vandrat in i byar de senaste åren. När maten inte finns i skogarna så söker man sig naturligtvis dit maten finns – till byarna. Se också på den ökande frekvensen av attacker som björn utfört mot människor.

Vi måste ha förvaltningsmål som även tar hänsyn till landsbygdsbefolkningens sociala, kulturella och ekonomiska intressen.

Människors livsmiljö, närings- och naturintressen (jakt inräknat).

Vi måste ju också få freda tamdjur och hundar mot rovdjursangrepp och naturligtvis måste det till ett rimligt ersättningssystem som ger full ersättning för skador och omkostnader.

Det måste självklart även till en legal jakt på varg. Problemindivider måste kunnas tas bort och man måste kunna bedriva en viss förvaltningsjakt.

Det handlar naturligtvis inte om att skjuta alla vargar – det handlar om att skapa ett hållbart system mellan varg kontra människa. 

Samtidigt måste beslut ner på regional nivå så att man kan låta lokalbefolkning fatta beslut som rör deras egen livsmiljö.

Det farligaste av allt är inte bara att vi grupperar oss i olika läger, för och emot och ”varghatare” mot ”vargkramare”.

Nej, det farligaste ligger i att vi långsamt men säkert bygger upp ett hat mot en viltart, vargen.

De allra flesta inom jägarkåren är inte för utrotning av något vilt, inte heller av vargen. Men, vi är nog de flesta överens om att det måste till en klok förvaltning i form av jakt.

Fortsätter debatten på den nivå som nu sker, så kommer vi aldrig få en sund stam av varg i Sverige. Då kommer det växa upp en generation av ”Folke-typen” som aldrig kommer att tilllåta varg i markerna.

Har själv sett problematiken på nära håll i Ryssland – där finns ett utbrett hat mot vargen och så vill i alla fall inte jag ha det i Sverige.

Förvaltning, sunt bondförnuft och debatt med riktiga fakta efterlyses.

Dagens debattör

Thomas Ekberg

44 år, Tjällmo.

Yrkesjägare och jaktfilmsproducent.

Publisert: