ÅSIKT

Ett folkmord pågår – dra in vårt bistånd nu

Debattörerna: Det går inte att föra en dialog med Burma

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Abul Kalam tillsammans med våldtäktsoffer i ett flyktingläger i Bangladesh. Infälld i bilden är medförfattaren Jan Wihlborg.
DEBATT

DEBATT. Det pågår ett folkmord i Burma. 

Den systematiska terrorn som den muslimska minoritetsgruppen rohingya, som sedan många generationer levt i Arakan, ökade efter en attack på polisposteringar den 25 augusti i år. Angriparna är den burmesiska militären samt buddistiska extremister.

Sedan decennier tillbaka har rohingya utsatts för långvarig förnedring och nekats mänskliga rättigheter i Burma – en behandling som Amnesty kallar ”apartheid” i en nyutgiven rapport.

Swedish Rohingya Association företräder rohingyer i Sverige. Ordförande Abul Kalam har varit på plats i flyktinglägren i Bangladesh dit flyktingarna drivits och vittnar om det som rohingyer utsatts för: spädbarn som kastats i floden, systematiska våldtäkter, byar som attackerats från luften av burmesisk militär och bränts ner. 700 000 av den miljon rohingyer som fanns kvar av den ursprungliga befolkningen om cirka 3 miljoner rohingyer efter tidigare attentat har nu lämnat landet och befinner sig i Bangladesh flyktingläger.

Vad gör omvärlden?

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kom nyligen hem från sin vistelse i Burma där hon hade möte med Burmas statskansler Aung San Suu Kyi. Att Aung San Suu Kyi svarar svävande på frågor om rohingya (vars namn hon inte ens vill erkänna) är ingen förvåning. Wallström menar att sanktioner mot Burma skulle stänga vägen ”till dialog och förhandling”.

Vad finns det att förhandla om när det inte finns någon motpart? Det som pågår just nu är ett regelrätt folkmord. Och det är bråttom att stoppa det.

Våra rekommendationer är att omedelbart:

  • Fördöma den aktuella situationen – den burmesiska regeringens och militärmaktens agerande, vilken närmast kan benämnas folkmord.

  • Neka ansvariga militärer, ansvariga regeringsmedlemmar och parlamentsledamöter visum till utlandet.

  • Blockera ansvariga militärers och ansvariga regeringsmedlemmars och parlamentsledamöters tillgångar i utlandet.

  • Stoppa svenskt projektbistånd till Burma.

  • Stänga vårt svenska biståndskontor i Rangoon. Svenska Sida-utsända skall omedelbart lämna landet.

  • Handelshinder skulle också kunna tillgripas, speciellt vad gäller handel med företag vars ägare har relationer med militären och regeringen.

De historiska liknelserna är många och vi känner till dem väl: Rwanda, Srebrenica, Tyskland. Vi vet också hur domen faller mot dem som väljer att vara tysta.


Abul Kalam, ordförande The Swedish Rohingya Association
Jan Wihlborg, vice ordförande


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM