ÅSIKT

Skäms – vi med adhd blir diskriminerade

Debattören: Rädsla och okunskap styr våra myndigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: GETTY
Att myndigheter inte ens anstränger sig för att förstå och sållar bort en så stor grupp som oss utan att ens faktakolla innan – det är bara pinsamt, skriver Angelica Ogland.

DEBATT. Jag är redaktör på en tidning och bor vid en snygg sjö med min son, har en meningsfull fritid och föreläser om adhd och autism. Jag fungerar bra, trots min adhd, eftersom jag får bra stöd. Jag lever alltså ett liv där jag har stora ansvarsområden utan några större problem.

Men nyligen fick jag problem när jag skulle ansöka om körkortstillstånd. Varför då? Jo, för att jag har adhd.

Min psykiatriker fnös något om att hon inte förstod varför hon ”måste hålla på med den här skiten” när hon fyllde i mitt läkarintyg till Transportstyrelsen
”Är personer med adhd på något sätt mer benägna att krocka än andra?”, frågade jag henne. 
”Nej, så klart inte.” sa hon. 
Och hon hade rätt. Det finns ingen forskning som pekar på varför jag som har adhd borde behöva ett läkarintyg som säger att jag har koncentrationen nog att köra bil.

Unga män som kör BMW är, enligt Folksam, överrepresenterade i olycksstatistiken. Behöver de något läkarintyg? Självklart inte.

Det finns alltså inga belägg för att personer med adhd är sämre på att köra bil – men ändå bara fortsätter härjandet med läkarintyg. Varför då? Jo, därför att det är en diskriminering som pågår. Live. Framför våra ögon och det är våra beslutsfattare och vår byråkrati som gör den möjlig.

Galenskapen slutar inte heller vid att vi har svårt att ta körkort. Vi får inte heller bli militärer eller poliser. Har du adhd eller autism så kan du inte ens ansöka. Det är ingen idé.

Många har börjat få upp ögonen för detta och Diskrimineringsombudsmannen, DO, har för första gången börjat ta detta på allvar och utreder därför Försvarsmaktens antagningsenhet.

Men varför får detta fortgå och har fått fortgå så länge? Därför att det är rädsla och okunskap som sätter stopp.

Men hallå Försvarsmakten, Transportstyrelsen och Polisen – det är ingen ursäkt. Börja ta till er kunskapen! Ni är ju myndigheter. Ta beslut som är baserade på fakta och forskning. Jag har adhd – men ändå har jag lyckats googla mig till kunskap som ni inte ens lyckats ta till er.

Vem är det som har funktionsnedsättning här egentligen? Ni behöver bli betydligt bättre på att använda er av de exekutiva funktioner ni faktiskt har och sluta bete er impulsivt och gissa er fram.

Och om Försvarsmakten inte låter personer med adhd och autism ta värvning – hur ska det då gå för er? Ursäkta, men vilka tror ni har byggt era signalspaningssystem? Det var antagligen personer med autism som satt och nötte fram det genom timmar av hårt arbete medan ni andra var och kallpratade på fikarasten och ansträngde er så där normativt, måttligt mycket.

Vilka tror ni kommer med nya ideer? Vilka tror ni står längst fram i fronten? Vilka tror ni är de mest principfasta personerna? Vilka är det som lever efter ett starkt rättvisepatos och alltid pekar på reglerna?

Ja, ni gissade rätt. Personer med adhd och autism. Det är ignorant att ens anta något annat.

Jag har hög tolerans för att man som yrkesverksam inte alltid vet vad diagnoserna innebär. Det måste jag ha eftersom jag föreläst och utbildat tusentals yrkesverksamma. 

Men att myndigheter inte ens anstränger sig för att förstå och sållar bort en så stor grupp som oss utan att ens faktakolla innan – det är bara pinsamt. Och ni borde skämmas.


Angelica Ogland, föreläsare och redaktör. Tidigare verksamhetsledare på Attention Stockholm.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM